Do
niedawna sądzono, że do zagłady starożytnej cywilizacji Rapa Nui,
zamieszkującej niegdyś tereny Wyspy Wielkanocnej, leżącej na Pacyfiku u
wybrzeży Chile, przyczyniła się chciwość ludzi, którzy bezmyślnie
zniszczyli własne środowisko naturalne, ogałacając wyspę z wszelkich
drzew, a następnie doprowadzili do niekontrolowanego, bratobójczego
rozlewu krwi w walce o resztki zasobów żywnościowych. Jednak najnowsze
badania poświęcone nawykom żywieniowym starożytnych mieszkańców Rapa Nui
wymuszają konieczność rewizji dotychczasowej teorii dotyczącej
wyginięcia mieszkańców wyspy.
Historia
upadku Wyspy Wielkanocnej do niedawna często wykorzystywana była jako
opowieść ku przestrodze, do jakiej tragedii prowadzić może
niekontrolowana i krótkowzroczna chciwość ludzi, którzy doprowadzili do
zniszczenia środowiska naturalnego, w którym przyszło im żyć a potem w
walce o drastycznie zmniejszające się zasoby żywnościowe wzajemnie się
wymordowali. Taki utrwalony w nauce pogląd na temat upadku wyspy Rapa
Nui funkcjonował dotychczas. A jak jest obecnie ? Naukowcy przyjrzeli
się nawykom żywieniowym starożytnych mieszkańców wyspy. Poczynione przez
nich badania sugerują, że starożytna cywilizacja była bardziej ostrożna
niż dotychczas sądzono i potrafiła szybko zaadoptować się do trudnych
warunków życia na wyspie pozbawionej drzewostanu, prowadząc bardziej
zrównoważoną gospodarkę zasobami. Żeby zrozumieć jak zmieniały się
nawyki żywieniowe mieszkańców na przestrzeni wieków międzynarodowy
zespół naukowców przeanalizował próbki zawierające szczątki ludzkie,
zwierzęce i roślinne pochodzące z okresu od XIV wieku n.e. do drugiej
połowy XIX wieku n.e. Eksperci wykorzystali do badań analizę izotopową
węgla i azotu oraz wskaźniki niektórych aminokwasów. Wyniki te porównano
następnie z wcześniejszymi ustaleniami, dotyczącymi nawyków
żywnościowych mieszkańców Wyspy Wielkanocnej. Ustalono również proporcje
wykorzystania przez wyspiarzy morskich i lądowych zasobów
żywnościowych. Wyniki analiz węgla i azotu pokazały, że około połowa
białka w diecie Rapa Nui pochodziła ze źródeł morskich. Jest to znacznie
wyższy wynik aniżeli wcześniejsze szacunki. Ponadto podwyższone
stężenie azotu w ludzkich próbkach – znacznie wyższe niż to, które
normalnie występuje w lokalnym środowisku – sugeruje, że populacja Rapa
Nui spożywała rośliny uprawne z gleb poddanych manipulacji pod kątem
uzyskania jak największej wydajności. Tak naprawdę wbrew dotychczasowej
opinii naukowców cały teren wyspy (ukazywanej jako pozbawiona drzew
pustynia) funkcjonował jako skalny ogród, dostarczający mieszkańcom
lądowych zasobów żywności. Dowodzi to sprytu i roztropności mieszkańców
wyspy. Naukowcy odkryli również, że szczur pacyficzny, który dostał się
na wyspę tuż po jej kolonizacji na początku XIII wieku, mógł w większym
stopniu niż działalność człowieka przyczynić się do zniszczenia
rodzimych lasów palmowych. Dokonane odkrycia dowodzą, że populacja Rapa
Nui posiadała szeroką wiedzę na temat sposobów przezwyciężania słabej
płodności gleb i poprawy warunków środowiskowych. W celu uzyskania
większej wydajności z uprawy zbóż gleba była w pewnym stopniu nawożona,
polegało to na mieszaniu ze sobą różnych warstw gleby. Kiedy warunki
życia na wyspie stały się trudne, żeby pozyskać niezbędne składniki
odżywcze mieszkańcy zwrócili się ku morskim zasobom żywnościowym,
których znaczenie dotychczas nie było podkreślane.
Co
w takim razie doprowadziło do wymarcia populacji Rapa Nui ? Według
naukowców do wyginięcia mieszkańców wyspy doprowadzili kolonizatorzy,
którzy przybyli na wyspę po raz pierwszy w 1772 r. i przywlekli ze sobą
ospę oraz inne choroby, które zdziesiątkowały populację Wyspy
Wielkanocnej. Kolejne ekspedycje morskie kolonizatorów w latach 1862 –
1864 doprowadziły do uprowadzenia z wyspy około 3500 mieszkańców, którzy
stali się niewolnikami w peruwiańskich kopalniach. Kilku mieszkańcom
udało się powrócić na wyspę, przynosząc ze sobą kolejne choroby, tak że
do 1868 r. doliczono się tylko 111 mieszkańców Rapa Nui. Dzisiejsza
populacja Rapa Nui stanowiąca około 4000 ludzi wywodzi się spośród tych
111 osób.
Wyspa
Rapa Nui zwana obecnie Wyspą Wielkanocną, położona jest na Oceanie
Spokojnym u wybrzeży Chile. Przypuszcza się, że została zasiedlona w
XIII wieku n.e. przez osadników pochodzących z Hawajów. Znana jest
przede wszystkim z 887 kamiennych posągów zwanych moai, stawianych na
kamiennych platformach zwanych ahu. Większość z posągów została wykuta w
tufie wulkanicznym pochodzącym z wulkanu Rano Raraku za pomocą narzędzi
wykonanych z bazaltu. Niektóre z posągów ważą nawet ponad 20 ton i mają
ponad 6 metrów wysokości. Największy z moai tzw. Paro miał około 10
metrów wysokości i ważył 75 ton. Obecnie terytorium Wyspy Wielkanocnej
zamieszkiwane jest przez około 5 tysięcy mieszkańców, z czego 70%
populacji stanowią Polinezyjczycy.
Zenon Purta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz