W przypadku, gdy miałeś nadzieję, że nowa żywność, taka jak owady lub "mięso" hodowane w laboratorium, zniknie sama, "kurczak" hodowany w laboratorium został właśnie zatwierdzony do sprzedaży przez USDA. Dwie firmy, Upside i Good Meat, będą wkrótce produkować swój mięsopodobny produkt dla wysokiej klasy restauracji.
Kilka miesięcy temu pisaliśmy o tym, że konsumenci nie wyrazili zainteresowania nowymi białkami. Ludzie na całym świecie po prostu chcą mięsa. Jednak nacisk na zmianę naszej diety nie wydaje się zanikać, więc najpierw przyjrzyjmy się, czym właściwie jest ten produkt i dlaczego wmawia się nam, że powinniśmy go jeść.
Czym jest "mięso hodowane w laboratorium"?
Mięso hodowane w laboratorium, które w sklepach będzie oznaczane jako "hodowane w komórkach", to wysoko przetworzony produkt, który naśladuje smak i konsystencję prawdziwego mięsa. Zwolennicy twierdzą, że uratuje to środowisko i położy kres okrucieństwu wobec zwierząt. Prawda jest jednak nieco bardziej skomplikowana.
Naukowcy zaczynają od pobrania próbek komórek, zarówno od żywych zwierząt, jak i z przechowywanych linii komórkowych, i umieszczają je w zupie aminokwasów, cukrów, soli i innych związków potrzebnych tkance zwierzęcej do replikacji. Po około trzech tygodniach w zbiornikach fermentacyjnych pojawią się płaty tkanki mięśniowej, które są wykorzystywane do tworzenia potraw wyglądających jak zawierające mięso.
Po pierwsze, nie są to produkty wegańskie. Naukowcy pobierają rzeczywiste komórki zwierzęce i zmuszają je do replikacji. Dodatkowo, płodowa surowica bydlęca jest jednym ze składników używanych do wytwarzania tych produktów. Czy kiedykolwiek słyszałeś o płodowej surowicy bydlęcej? Jest ona wytwarzana z krwi płodów cielęcych. FBS uzyskuje się poprzez zabijanie ciężarnych krów wraz z ich cielęcymi płodami, co oznacza, że mięso hodowane na komórkach jest nie tylko nie do przyjęcia dla wegan, ale także dla osób, które nalegają na humanitarną hodowlę zwierząt.
humane animal husbandry.
Zastanówmy się, co jeszcze znajduje się w zupie, która karmi rosnące komórki zwierzęce. As explained by Alan Lewis iJak wyjaśnił Alan Lewis podczas Environmental Health Symposium w zeszłym roku, zupa, w której hodowane są komórki zwierzęce, zawiera cukry i aminokwasy, które w dużej mierze pochodzą z kukurydzy i soi. Uprawy te są prawie wyłącznie uprawiane w ogromnych monokulturach, ze wszystkimi związanymi z nimi obawami dotyczącymi zdrowia i środowiska. almost exclusively grown in huge monocultures
Do tego dochodzi energia i zakłady przemysłowe wymagane do wytworzenia tego produktu. Nawet zwolennicy mięsa hodowanego w komórkach przyznają, że w obecnym stanie naszej sieci energetycznej mięso hodowane w komórkach ma znacznie większy ślad węglowy niż jakikolwiek system hodowli zwierząt.far larger carbon footprint
Mówią, że to "mięso" jest etyczne, ale tak nie jest.
Próba udawania, że te produkty spożywcze są etycznym odpowiednikiem wypasanego, przetwarzanego na zamówienie kurczaka z farmy poza obszarem metropolitalnym jest niezwykle myląca.
Uderzyło mnie to w szczególności, ponieważ przez lata prowadziłem małą firmę produkującą prawdziwie wypasane, przetwarzane na zamówienie kurczaki. Nadal produkuję je dla własnego gospodarstwa domowego.
Twierdzenie, że przemysłowo wytwarzane produkty mięsopodobne są w jakiś sposób bardziej etyczne niż kurczaki hodowane za moimi tylnymi drzwiami, na paszy produkowanej dwie godziny drogi stąd, a następnie przetwarzane za moją szopą, jest nie tylko obraźliwe, ale i absurdalnie błędne. Ślad węglowy związany z moimi ptakami jest niewielki w porównaniu ze śladem węglowym związanym z tymi energochłonnymi obiektami przemysłowymi.
Założę się też, że moje kurczaki smakują o wiele lepiej.
Dlaczego więc mięso hodowane w laboratoriach jest tak mocno promowane?
Skąd to parcie na ten produkt, zwłaszcza gdy, jak już wspomniano, ludzie tak naprawdę go nie chcą?
Omówiliśmy już sposób, w jaki wypchnięcie konwencjonalnych rolników i hodowców z biznesu skonsoliduje dostawy żywności w rękach kilku bardzo potężnych graczy. I chociaż uważam, że te punkty są tak samo ważne jak zawsze, jest kilka innych rzeczy, które chciałbym tutaj rozważyć.
consolidate the food supply
To odejście od hodowli zwierząt, to dążenie do demonizowania konwencjonalnych rolników i hodowców, czerpie wskazówki z ruchu klimatycznego. Aktywiści klimatyczni mówią jak naukowcy, ale myślą jak religijni fanatycy. Wysoki odsetek światowej populacji, która uważa się za wykształconą, ma bardzo niewielki rzeczywisty związek z naturą i jej systemami; idealizują naturę, jednocześnie unikając brudzenia sobie rąk. To oderwanie od żyjącej, oddychającej, jedzącej, kopulującej i zabijającej natury czyni ich łatwym łupem dla każdego planu, który wymyślą ludzie chcący wykorzystać alarmizm klimatyczny.
Promotorzy mięsa hodowanego w laboratoriach są tego częścią. Mają emocjonalną reakcję na wiele z tego, co dzieje się w konwencjonalnej produkcji mięsa, a kiedy konfrontujesz ich z użyciem produktu takiego jak FBS, po prostu nalegają, że nad tym pracują, użycie jest tymczasowe, a bardziej etyczne rozwiązanie jest tuż za technologicznym rogiem.these facilities are astoundingly expensive and complicated,
Może tak, a może nie. Istnieje tak wiele tajemnic handlowych związanych z tymi zaawansowanymi technologicznie formułami, że w rzeczywistości trudno jest dowiedzieć się, co dokładnie wchodzi w skład tych wysoce bioinżynieryjnych produktów spożywczych. Wiemy jednak, że urządzenia te są zdumiewająco drogie i skomplikowane, a produkcja kurczaka hodowanego w komórkach na skalę nawet zbliżoną do obecnego popytu na kurczaka jest całkowicie nierealna. Ale dla prawdziwie wierzących to wszystko nie ma znaczenia, ponieważ działają na wiarę.
as Daisy’s previously discussed.
Warto również pomyśleć o zatwierdzeniu kurczaka hodowanego w komórkach w ramach marketingu kamikadze, o którym wcześniej mówiła Daisy. W Ameryce, jak rozumie to większość z nas po czterdziestce, firmy istnieją po to, by zarabiać pieniądze, więc kiedy produkty są klapą, można oczekiwać, że ludzie w siedzibie głównej firmy zmienią bieg. Takie podwajanie przez korporacje niechcianych produktów nie ma sensu.
Jednak dzięki ogromnym kwotom pieniędzy inwestorów powiązanych z wynikami ESG napływającymi do firm, preferencje konsumentów i siła bojkotu nie mają tak dużej siły politycznej jak kiedyś. Dotyczy to zarówno produktów spożywczych, jak i strojów kąpielowych.
Wszystko to jest częścią agendy.
W końcu rok 2030 zbliża się wielkimi krokami i myślę, że dążenie do żywności modyfikowanej jest tylko jeszcze jednym wyznacznikiem na drodze do społeczeństwa, w którym nie posiadamy nic i wszyscy jesteśmy z tego zadowoleni. Elity mają różne opinie na temat tego, jak powinni żyć zwykli ludzie na całym świecie, a zatwierdzenie mięsa hodowanego w komórkach powinno przypominać, że wiele z tego, co dzieje się w świecie korporacji, dotyczy ich planów, a nie prawdziwych preferencji konsumentów.
wants to nudge meat off the menu. We’ve talked about nudging before on this website, and this is something the White House intends to get in on, too. Just last September, the White House hosted a conference on Hunger, Nutrition, and Health.
Światowe Forum Ekonomiczne stwierdziło, że chce wyprzeć mięso z menu. Rozmawialiśmy już o tym na tej stronie i jest to coś, w co Biały Dom również zamierza się zaangażować. We wrześniu ubiegłego roku Biały Dom zorganizował konferencję na temat głodu, odżywiania i zdrowia. W przyszłości powstanie ogromne partnerstwo publiczno-prywatne mające na celu zmianę sposobu odżywiania się Amerykanów.
Ci, którzy są związani z naturą, nie będą chcieli "mięsa" wyhodowanego w laboratorium.
Nie wyobrażam sobie, aby kurczak hodowany w komórkach brzmiał atrakcyjnie dla kogoś, kto faktycznie hodował kurczaki lub cieszył się mięsem z domowej hodowli. Sprzedaż mięsa hodowanego w komórkach działałaby tylko na populację całkowicie oddzieloną od rzeczywistych farm, populację, która utknęła w 15-minutowych miastach, których wyobrażenia o "farmach" składają się tylko z ogromnych monokultur i zwierząt stłoczonych w zsypach, przygotowujących się do uboju.
Życie na farmie składa się z wielu innych elementów. Kiedyś zajmowałem się badaniami i dużo podróżowałem po małych miasteczkach na Środkowym Zachodzie, wybrzeżu Zatoki Perskiej i zachodnim zboczu Gór Skalistych. Oglądanie wypasu bydła o świcie jest piękne. Oglądanie kurczaków uganiających się za robakami (lub czasami myszami) jest całkiem zabawne. Jeśli kiedykolwiek widziałeś kogoś pracującego z zespołem Clydesdales, wiesz, że ludzie i zwierzęta dodają piękna krajobrazowi, a nie umniejszają go.
Promotorzy mięsa hodowanego w komórkach lubią odrzucać tego rodzaju farmy jako rzemieślnicze i niepraktyczne dla większości światowej populacji. , finding independent food suppliers Prawdą jest, że wielu ludzi nie stać na rzemieślniczą żywność, ale więcej osób może produkować przynajmniej część własnej żywności, niż prawdopodobnie zdają sobie z tego sprawę. Niedawne zatwierdzenie kurczaka hodowanego w komórkach powinno nam przypomnieć, że jeśli jesteś mięsożercą, znalezienie niezależnych dostawców żywności nigdy nie było ważniejsze. A jeszcze lepiej, nauczyć się samemu hodować mięso.
Zostałem wychowany przez zagorzałych mieszkańców przedmieść, ale jako dorosły nauczyłem się, jak produkować większość własnej żywności. Istnieje duży nacisk na zakończenie konwencjonalnej hodowli zwierząt, ale jeśli się rozejrzysz, znajdziesz wiele dobrych rad dla tych, którzy chcą stać się bardziej samowystarczalni. Jeśli czujesz się w ogóle zainspirowany do większego zaangażowania się w zaopatrzenie w żywność, teraz jest czas, aby zacząć się uczyć.
Co sądzisz o "mięsie" hodowanym w laboratorium?
Co sądzisz o nacisku na "mięso" hodowane w laboratoriach? Czy zjadłbyś je? Czy wybrałbyś je zamiast prawdziwego mięsa? Czy uważasz, że jest w tym jakiś cel, czy jest to po prostu próba nakarmienia świata?
Przedyskutujmy to w sekcji komentarzy.
**By Marie Hawthorne
**Source
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz