„W naszej wodzie znajduje się 256 różnych związków chemicznych, łącznie z lekami, które wykorzystywane są w leczeniu psychosomatycznym, psychiatrycznym…” – Doktor Leonard Coldwell.Nasze ciało składa się w 70% z wody. Jej zawartość cały czas spada, nawet do 50%. Szczególnie u osób starszych. Musimy ją uzupełniać w przeciwnym razie nawet nie będziemy wiedzieli, kiedy odwodnimy organizm. Konsekwencją tego są migreny i inne niepotrzebne choroby.
Jaką wodę pijesz?
Z minerałami czy kolorową, nie mającą żadnych wartościowych substancji?Zazwyczaj jest to: kawa, herbata, różne słodkie napoje, wody mineralne, alkohole.
Myślisz, że nasz organizm jest w stanie to wszystko przyjąć i przetworzyć?
Na pewno z większością sobie poradzi… do pewnego stopnia i pewnego czasu.
Tymczasem w przyrodzie rozróżniamy 135 rodzajów wody!
W naszym organizmie krąży woda pod specjalną postacią tzw. strukturowaną.
Każdy inny rodzaj wody: kawa, słodkie napoje itd., musi zostać przetworzony.
Woda, która znajduje się w popularnych napojach, zawiera w dużych dawkach: sole wapnia i żelaza. Organizm nie jest w stanie ich rozpuścić.
Co wtedy z nimi się dzieje?
Gromadzą się w postaci złogów i to szkodliwych, których nie możemy pozbyć się z organizmu.
Dodatkowo w wodzie z wodociągu miejskiego płynie fluor, chlor i wiele innych domieszek chemicznych, których nawet gotowanie nie zawsze jest w stanie zlikwidować.
Należy gotować wodę, ale również mieć wiedzę o zagrożeniach. Podczas gotowania usuwamy wiele szkodliwych substancji, ale również pozbywamy jej tlenu. Tlen jest bezwarunkowo potrzebny naszemu organizmowi.
Jaką wodę pić?
Pij wodę strukturowaną
Jest to taka woda, która znajduje się w naturze, w owocach, w warzywach i w roztopionym lodzie.Jest to ta sama woda, która krąży w naszych komórkach.
Jak zrobić taką wodę?
Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy wodę z butelki przegotować, przykryć i ostudzić a następnie zamrozić w temperaturze -4 stopni Celsjusza przez 2-3 godziny. Po tym czasie przebijamy lód, zlewamy wodę albo czekamy, aż samoistnie się roztopi. Pierwsze kryształy lodu tworzą się z tzw. wody ciężkiej o grubości 2-3 ml. Można ją odlać.
Jest to ta woda, którą potrzebuje nasz organizm.
Taką wodę powinniśmy pić, ponieważ wypłukuje ona z naszego organizmu złogi i stare, martwe komórki.
Powinniśmy ją pić rano po przebudzeniu, po wcześniejszym przepłukaniu jamy ustnej.
Powoli i małymi łykami wypijamy około szklanki tak przygotowanej wody.
Nie pijemy wody podczas posiłków, bo rozrzedza soki żołądkowe a tym samym zaburza proces trawienia. Jeśli już musisz, to po posiłku przepłukaj parę razy usta.
Przypominam również o piciu szklanki wody z 2-3 szczyptami soli. Najlepiej himalajskiej, kłodawskiej lub innej mającej naturalne minerały.
Osobiście 2-3 razy w roku jadę sam do Kudowy po wodę źródlaną z Pająka,
Przechowuję ją w plastykowych ciemnych pojemnikach zakręcanych.
Woda naturalnie gazowana syczy po miesiącach i zachowuje świeżość,
Smakuje wyśmienicie tak jak świeża po wytrysku z ziemi.
autor blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz