https://www.facebook.com/TVPSzczecin/videos/1983577898334941/
Źródło: www.sxc.hu
Podczas gdy świat rzekomo nie
potrafi ustalić dlaczego pszczoły wymierają w tak zastraszającym tempie,
wiele badań naukowych wskazuje właśnie na pestycydy jako sprawcę całego
zamieszania. Największe korporacje robią co mogą aby nie wypaść z
biznesu i nie uznają oskarżeń, według których produkowane przez nich
związki chemiczne mają jakikolwiek związek z wymieraniem tych owadów.
Najnowsze badania
zostały przeprowadzone przez uczonych z Państwowego Instytutu
Weterynaryjnego w Polsce, którym przewodził Tomasz Kiljanek. Zastosowali
oni specjalną metodę o nazwie QuEChERS, która jest obecnie używana do
wykrywania pestycydów w żywności. Dzięki tej analizie, zespół mógł
zbadać czy pszczoły są zanieczyszczone ponad dwustoma rodzajami
chemikaliów.
Przebadano łącznie ponad 70 europejskich
pszczół miodnych u których stwierdzono zatrucie. Zastosowanie powyższej
techniki pozwoliło ustalić, że owady te były zatrute aż 57 różnymi
pestycydami - około 98% z nich jest dopuszczonych do stosowania przez
Unię Europejską.
Niektóre badania potwierdzały już związek między stosowaniem pestycydów a śmiercią
pszczół. Unia Europejska zadecydowała o wprowadzeniu zakazu stosowania
neonikotynoidów. Niestety pszczoły miodne wciąż wymierają i to nie tylko
w Europie, ale także w Stanach Zjednoczonych. Wprowadzenie zakazu
stosowania co najmniej większości pestycydów wydaje się koniecznością
jeśli chcemy uchronić te pożyteczne owady przed całkowitym wyginięciem.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach czasopisma Journal of Chromatography A.
Wiadomość pochodzi z portalu tylkonauka.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz