sobota, 7 lipca 2018

Omega 3 Czyim kosztem






Kapsułki z kwasem tłuszczowym omega-3 możemy kupić w każdej aptece lub sklepie z zdrową żywnością. To popularny suplement, zażywany przez każdego, kto chce podnieść odporność organizmu lub walczyć ze stanami zapalnymi. Nie dziwi fakt, że ich produkcja i przemysł z nim powiązany stał się bardzo lukratywnym biznesem. Biznesem, który ukrywa przed konsumentami swe ciemne strony. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na zdrowie -- spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Problem w tym, że ludzki organizm ich nie wytwarza. Pozyskać można je jedynie z zewnątrz, z roślin a szczególnie cenny jest rybi olej. Twórcy filmu dowiedzieli się wcześniej, że kapsułki sprzedawane na norweskim rynku nie są wcale wypełnione tranem z miejscowych łososi czy rekina, lecz wyciągiem z południowoamerykańskich ryb,a ich świeżości ma wiele do życzenia. Tak wszczęto dziennikarskie śledztwo, które zaprowadziło twórców reportażu m.in. do Chile i Peru. Wkrótce na jaw wyszły nadużycia miejscowych hodowców -- okazało się, że tony organicznych odpadów, toksycznych środków i żrącej sody wyrzucają wprost do morza lub na okoliczne plaże. Paradoksalnie, gdy chilijskie i peruwiańskie lokalne społeczności cierpią na coraz liczniejsze choroby, ludzie w Europie łykają produkowany tam tran. Dla zdrowia. Pomimo surowych przepisów i nadzoru nad hodowlami proceder kwitnie w najlepsze, na co przymykają oko norwescy i europejscy zleceniodawcy. Nie obchodzi ich, że niskie standardy produkcji i transportu doprowadzają do sytuacji, w której rybi olej dociera z Ameryki do Europy zepsuty. Reżyserka Marit Higraff i jej ekipa przyjrzeli się z bliska funkcjonowaniu przemysłu, którego nikt wcześniej nie odważył się wziąć pod lupę. Norwescy filmowcy szybko przekonali się, że wart miliardy euro biznes jest naprawdę potężny i wpływowy, i skutecznie potrafi uciszać śmiałków gotowych wytykać mu nadużycia. na rynku dostepnych jest wiele zdrowych preparatów z Omega 3, a spożywać się je powinno w produktach gdzie zachowana jest idealna proporcja pomiędzy Omega 3-6-9. Najbogatszym ich źródłem jest jagoda Acai http://pl.monavie.com/rep/pawelpietrzak 




Opublikowano , autor:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz