Źródło: 123rf.com
Trwające ponad dwa tygodnie skanowanie termiczne Wielkiej Piramidy w Gizie wykryło zdumiewające nieprawidłowości w odczytach. Egipski Minister Starożytności, Mamdouh el-Damaty twierdzi,
że odkryto wyraźne anomalie termiczne w dolnej części piramidy.
Wskazuje to rzekomo na istnienie nieznanych jeszcze pomieszczeń
zlokalizowanej w tej niezwykłej budowli.
Projekt skanowania piramid w Gizie w
poszukiwaniu zmian temperaturowych okazał się strzałem w dziesiątkę.
Według Ministerstwa Starożytności Egiptu, rezultatem pierwszej fazy
projektu są szczególnie widoczne anomalie znajdujące się po wschodniej
stronie piramidy Cheopsa.
Specjaliści przeprowadzili skanowanie
cieplne piramidy o świcie, gdy gigantyczny budynek jest ogrzewany z
zewnątrz, a następnie po zachodzie Słońca, gdy piramida stygła. Mierząc
prędkość fazy ogrzewania i chłodzenia umożliwia przetestowanie szeregu
hipotez, w tym wykrycie pustych miejsc w piramidzie, które zakłócają
wewnętrzny przepływ powietrza powodując powstawanie możliwych do
wykrycia anomalii.
Oczywiście od wykrycia tych nieznanych
przestrzeni do ich eksploracji może być jeszcze długa droga, ale
niewątpliwie wielkim osiągnięciem jest ustalenie gdzie szukać i to z
pewnością przybliża moment odkrycia nowych komnat w tej tajemniczej
budowli
Wielka Piramida, zwana też z rożnych
względów piramidą Cheopsa to największa i najstarsza z trzech wielkich
piramid znajdujących się w kompleksie na płaskowyżu w Gizie. Oficjalnie
historycy twierdzą, że została ona zbudowana przez faraonów IV dynastii,
czyli w okresie od 2589 do 2530 roku p.n.e. Jej pierwotna wysokość
wynosiła aż 147 metrów i do XX wieku był to najwyższy budynek na Ziemi.
Rozmach konstrukcji uzmysławia fakt, że
piramida składa się z około 2,3 mln wapiennych bloków ważących średnio
po 2,5 tony każdy. Do dzisiaj nie wiadomo jak zbudowano kompleks w Gizie
i nie brakuje opinii, że są to monumenty znacznie starsze niż Starożytny Egipt i to nawet kilkukrotnie. Być może nowe odkrycia pozwolą rzucić trochę światła na tę tajemnicę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz