Witam
nikogo nie namawiam do stosowania , Ale są sytuacje gdy lekarz rozkłada
ręce i , i wtedy człowiek szuka czegokolwiek …. I po to zebrałem to
wszystko razem w jednym miejscu .
Ale
też warto przeczytać choćby z punktu widzenia na ciekawość jak to
dawniej bywało i co takiego stosowali ludzie żeby sobie pomóc albo
ratować życie .
WARTO WIEDZIEĆ !!!
p.s niektóre wydają się śmieszne ale
większość jest stosowana do dziś nawet w nowoczesnej medycynie która
zaczęła odkrywać to co zapomniano
Pokazane
niżej domowe sposoby leczenia niektórych chorób zebrałem z
porozrzucanych przepisów z kilku książek. Proszę jednak nie wpadać z
jednej skrajności w drugą. Wszyscy piszący na temat leczenia
niekonwencjalnego zastrzegają iż takie leczenie należy traktować jako
leczenie pomocnicze. Można się z tym zgodzić, ponieważ człowiek od
samego początku samodzielnego życia jest faszerowany chemicznymi lekami i
nikt nie ma pojęcia, jak i które organy reagują jeszcze na leki
naturalne. Sprawa nie mniej istotna, to rozpoznanie choroby. Sami nie
jesteśmy w stanie bezbłędnie określić na co chorujemy, a co za tym idzie
tego przyczyn. Współpraca z lekarzem jest konieczna lecz niestety
dzisiaj lekarz naturalista jest tylko marzeniem chorego, choć z
niektórymi można jeszcze porozmawiać. Dlatego podejmując samodzielne
decyzje musimy postępować niezwykle rozważnie, ufając zarówno sobie jak i
lekarzowi.
(na początku przepisu podaję znaczek autora, z którego książki zaczerpnąłem przepis – • Tombak, • Górnicka, • Jasiak, • Tuszyńska, • Sroka,
• Klimuszko)
|
Osłaniaj swój żołądek przed nadżerkami od używanych chemicznych leków.
Przed każdym zażyciem leków weź łyżeczkę mielonego siemienia lnianego i popij letnią, przegotowaną wodą.
|
|
Niedomogi i choroby dróg oddechowych |
• Cytrynę podzielić na cząstki i każdą ssać przez 10 minut, potem połknąć (szczególnie skuteczne na początku choroby). |
• Położyć na gardło liście białej kapusty, owinąć bawełnianym szalem. Liście zmieniać co 2 godziny. |
• Dłoń prawej ręki przyłożyć do gardła, a dłoń lewej ręki położyć na potylicę. Zabieg ten powtarzać 3-5 dni po 15-20 minut. |
•
1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki sodki i 4 krople jodyny rozmieszać w
szklance przegotowanej wody. Płukać gardło 3 razy dziennie. |
• Ugotować ziemniek, rozgnieść i położyć na talerzu. Głowę nakryć ręcznikiem i robić inhalację. |
• Do szklanki soku z buraków dodać stołową łyżkę octu winnego lub jabłkowego. Płukać gardło 8-10 razy dziennie. |
• 3 łyżeczki łupin z cebuli zalać 1/2 litrem wody i zagotować. Ostudzić. Płukać gardło 5-6 razy dziennie. |
• Wycisnąć 2-3 ząbki czosnku, zalać szklanką ciepłej wody i odstawić na 30 minut. Płukać gardło 4-6 razy dziennie. |
• W szklance wody rozpuścić 1 łyżeczkę miodu. Płukać gardło 8-10 razy dziennie. |
• Z 2 cebul wycisnąć sok. Pić po łyżeczce 4 razy dziennie. |
• Na tarce zetrzeć 1 jabłko i 1 cebulę, wszystko wymieszać. Przyjmować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie. |
•
Zetrzeć na tarce szklankę czerwonego buraka, wlać stołową łyżkę octu,
odstawić na kilka godzin, następnie odcisnąć sok do szklanego naczynia.
Sokiem płukać gardło i łykać po 1-2 łyżki stołowe. |
•
Szybko zetrzeć na tarce cebulę, położyć na gazie higroskopijnej i
zrobić tamponiki. Wsunąć do obu dziurek od nosa i potrzymać 15 minut.
Stosować rano, w południe i wieczorem. |
•
Do garnka wlać 150 g mleka, włożyć 4-5 fig suszonych i gotować przez
5-7 minut. Przed snem wypić małymi łykami, a figi zjeść. Powtarzać kilka
razy. |
•
Wymyć i obrać ze skórki gruszkę. Wycisnąć sok. Od czasu do czasu pić
sok, uprzednio trzymając go jakiś czas w ustach. Połykać małymi
porcjami. |
•
Zamoczyć na noc 50 g orzechów ziemnych w zimnej wodzie. Zdjąć skórkę i
gotować na małym ogniu do miękkości. Zjadać raz dziennie. |
• Przemyć trochę oliwek i wziąć jedną do ust. Trzymać w ustach jakiś czas, łykając ślinę. Powtórzyć to samo z innymi oliwkami. |
• Jeść kawałki świeżej białej rzepy. Porcja 5-10 kawałków 3 razy dziennie. |
•
Z rzepy wykroić środek i wlać miód. Odstawić na 4 godziny. Zlać sok do
słoika. Przechowywać w lodówce. Pić – dorośli 2-3 łyżki stołowe w dzień,
dzieci po 1 łyżeczce od herbaty rano i wieczorem. |
•
40 średnich cebul zalać wrzątkiem i odczekać aż zmiękną. Odlać wodę, a
cebule dusić do miękkości w 1/2 litrze oliwy z oliwek. Rozgnieść na
papkę. Przyjmować po 1 łyżce rano na czczo i wieczorem przed snem. |
•
3-4 liście kapusty przykładać jako okład na pierś i na szyję, u
podstawy płuc lub na łopatki, w zależności od lokalizacji bólu. Zostawić
na 3-4 godziny, a nastepnie na noc. |
• Podczas nagłego ataku pić kawę jęczmienną, połykać kawałki lodu, gryźć ziarnko kawy. |
• Podczas nagłego ataku pokropić kostkę cukru 5 kroplami nalewki czosnkowej i ssać. |
• Położyć chorego na twardej podłodze i lekko masować ramiona. |
• 1 szklankę soku z czarnej rzepy przegotować i pić po 1/4 szklanki na 15 minut przed jedzeniem. |
• Do 100 g masła śmietankowego dodać 5-8 ząbków wyciśniętego czosnku i szczyptę soli. Stosować smarując na chleb. |
•
100 g liści podbiału, 100 g kwiatu lipy, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g
korzenia biedrzeńca, 50 g kwiatu ślazu, 50 g kwiatu bzu czarnego, 50 g
ziela szanty, 50 g korzenia lukrecji, 20 g liści mięty pieprzowej. Zioła
zmieszać. Pić słodzone sokiem malinowym lub z owoców czarnej porzeczki 3
razy dziennie po jedzeniu. Zaparzać przez 30 minut 1 łyżeczkę na
szklankę wrzątku. |
•
Okład na gardło z bardzo zimnej wody z dodatkiem octu. Owinąć suchym
ręcznikiem. Zmieniać okład co 45 minut aż do zniknięcia bólu. |
|
Bronchit (zapalenie oskrzeli) |
Chory
mający kaszel nie powinien pić kawy ani herbaty, ponieważ podrażniają
one drogi oddechowe. Najlepiej kilka razy dziennie pić mleko z dodatkiem
miodu i szczyptą sodki lub napary z ziół do 1,5-2 litrów dziennie. Miód
przed spożyciem przegotować.Nieprzegotowany miód wzmaga kaszel. |
•
Przez 1 godzinę gotować 60 g kapusty w 1/2 litrze wody, pod koniec
gotowania dodać 60 g miodu. Popijać do 2 szklanek soku dziennie. |
•
1 szklankę świeżo przygotowanego soku z marchwi zmieszać z 2 łyżkami
stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 2 łyżki stołowe 5-6 razy
dziennie. |
•
1 szklankę świeżo przygotowanego soku z kapusty zmieszać z 2 łyżkami
stołowymi przegotowanego miodu. Stosować po 1 łyżce stołowej 4 razy
dziennie. |
•
1 łyżkę stołową kwiatu lipy zaparzyć 1 szklanką wrzątku, dodać 1 łyżkę
stołową miodu, nakryć i odstawić na 1 godzinę, po czym odcedzić i wypić.
W ciągu dnia wypijać 3-4 szklanki. |
|
Bronchit przewlekły (środki wykrztuśne) |
•
Zagotować 1,5 litra wody, do wrzątku wsypać 400 g otrąb i gotować na
małym ogniu 5 minut. Następnie ostudzić, odcedzić i pić w ciągu dnia.
Wskazane jest nie pić innych płynów. Dla poprawy smaku można dodać
odrobinę cukru. |
•
Zmieszać 2 łyżki stołowe przegotowanego gorącego mleka z 2 łyżkami
koniaku. Przyjmować na pół godziny przed jedzeniem 3 razy dziennie. Po
wypiciu mieszanki nie wolno ochładzać organizmu i wychodzić na dwór.
Przyjmować aż do całkowitego wyleczenia. |
•
Na wolnym ogniu gotować 1 cytrynę w ciągu 10 minut. Przekroić na
połówki i wycisnąć sok do szklanki. Dodać 2 łyżki stołowe gliceryny,
dokładnie wymieszać i uzupełnić miodem do pełnej szklanki.
rzadki kaszel – przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jeszcze jedną w nocy,
silny kaszel – przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed jedzeniem lub na noc po kolacji,
nocny kaszel – przyjmować po 1 łyżeczce od herbaty przed snem i jedną w nocy.
W miarę zmniejszania się kaszlu ograniczać przyjmowanie mieszanki. |
•
Do szklanki włożyć 1/2 cytryny i 1 łyzkę wódki lub koniaku, wycisnąć do
tego sok z drugiej połówki cytryny i uzupełnić wrzątkiem. Pić małymi
łyczkami przed snem. |
• Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie. |
•
100 g kwiatu lipy i 100 g suchych malin sparzyć 1 litrem wrzątku,
odstawić do zaparzenia. Napar przecedzić i pić podgrzany po 200 g przed
snem przez 2-3 dni. |
•
1/2 szklanki soku z rzodkiewki, 1/2 szklanki soku z chrzanu i 1/2
szklanki miodu, dobrze wymieszać i zaparzać przez 3-4 godziny.
Przyjmować 3 razy dziennie w godzinę po posiłku – dorośli po 2-3 łyżki
stołowe, dzieci po łyżeczce od herbaty. |
•
50 g startej cebuli, 20 g octu i 60 g miodu. Starta cebulę zalać octem i
odcisnąć, do płynu dodać miód i dobrze wymieszać. Podawać choremu co
pół godziny po 1 łyżeczce. |
• Zmieszać 30 g miodu i 70 g wodnego wrzątku. Gorącym płynem przeprowadzać inhalację. |
• Sok z 1 cytryny zmieszać ze 100 g miodu. Przyjmować po 1 łyżce stołowej 3 razy dziennie. |
• 100 g startej cebuli zasypać 100 g cukru-pudru i pozostawić, by cebula puściła sok. Sok pić 3 razy dziennie po 2 łyżeczki. |
•
Zmiażdzony czosnek zmieszać z miodem w stosunku 1:1. Przyjmować po
łyżeczce 3 razy dziennie lub po 1 łyżce przed snem. Popijać ciepłą wodą. |
•
Ugotować z koprem ziemniaki „w mundurkach”, część wody odlać. Dodać 2
łyżki stołowe oleju roślinnego i 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej, dobrze
podgrzać na ogniu. Nałożyc na głowę duży ręcznik i wdychać gorącą parę.
Przeprowadzac kilka razy dziennie, aż do wyzdrowienia. Podczas inhalacji
chory się poci i nie wolno schładzać organizmu. Nie wychodzić na dwór. |
•
200 g masła śmietankowego niesolonego, 200 g smalcu, 200 g miodu, 200 g
kakao w proszku i 15 szt. świeżych żółtek jajecznych. Wszystko dobrze
wymieszać, zagotować na małym ogniu i ostudzić. Przyjmować po 1 łyżeczce
na 1/4 szklanki gorącego mleka 3 razy dziennie. Pić bardzo małymi
łyczkami. Poprawa następuje po 5-7 dniach. |
•
Do 1/2 szklanki miodu nalać 1/2 szklanki portweinu i dobrze rozmieszać.
Obrać i rozgnieść 10-15 g czosnku. Przygotować 10-20 ml nafty. Przed
snem dobrze natrzeć stopy rozgniecionym czosnkiem i założyć wełniane
skarpety. Natrzeć naftą klatkę piersiową, założyć ciepłą bieliznę i
wypić szklankę portweinu z miodem. |
• 200-300 ml piwa z 1 łyżką miodu gotować przez 5 minut. Podczas kaszlu pić ciepłe piwo z miodem po 1-2 szklanki. |
•
3 łyżki stołowe rzodkiewek. W każdej wyciąć zagłębienie i nasypać
cukru. Odstawić na conajmniej 40 minut. Wypijać sok po 1 łyżeczce 3 razy
dziennie. |
• Pić przez tydzień wywar z siemienia lnianego. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz