Czosnek niedźwiedzi - niedźwiedzia siła dla każdego! 
, zwany również czosnkiem cygańskim lub cebulą
.
To roślina, której właściwości były już cenione w średniowieczu. Legendy głoszą, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, którą niedźwiedzie


zjadają po przebudzeniu. Nic w tym dziwnego. Podobno czosnek niedźwiedzi jest źródłem nadludzkiej, niedźwiedziej siły. Drzemie w niej potężna moc lecznicza. Substancje zawarte w jej zielonych liściach posiadają fenomenalne korzyści zdrowotne.
Cała roślina jest jadalna i przepisów kulinarnych na wykorzystanie czosnku jest naprawdę dużo. 
Liście czosnku mogą być składnikiem zdrowych sałatek, śniadaniowych omletów, twarożków, zup czy kanapkowych past. Są świetnym dodatkiem do mięs i ryb. Na jego podstawie można także przygotować aromatyczną oliwę czy pesto, które sprawdzi się jako dodatek do ryżu, makaronu i warzyw. Ważne, aby liście czosnku niedźwiedziego dodawać do potraw pod koniec gotowania, ponieważ zbyt długa obróbka termiczna powoduje utratę wielu cennych składników obniżających walory lecznicze.
Ponadto liście można marynować, kisić oraz suszyć. Suszony czosnek niedźwiedzi doskonale wzbogaca smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Susząc liście, należy jednak pamiętać, aby robić to szybko (np. w suszarce do grzybów), bo jeśli zdążą wcześniej zżółknąć, stracą swoje właściwości i aromat.


choć jest w Polsce objęty ochroną częściową, jego sadzonki czy nasiona można bez problemu kupić np. w centrach ogrodniczych i posadzić na działce lub w ogródku. Wtedy możemy cieszyć się tą niezwykłą rośliną przez wiele lat!
Składniki
2 duże garście listków czosnku niedźwiedziego
⅓ szklanki ziaren słonecznika, można też dodać płatki migdałowe, bądź orzeszki
⅓ szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub dobrej jakości oliwy lub innego, raczej neutralnego w smaku oleju.
sól, pieprz
Czosnek myję, osuszam. Odcinam łodygi. Siekam.Słonecznik lub orzeszki bądź płatki migdałowe prażę na suchej patelni, odkładam do wystudzenia.Do blendera wkładam czosnek niedźwiedzi, słonecznik,bądź płatki migdałowe, orzeszki sól, pieprz, sok z cytryny. Miksuję. Dodaję olej i miksuję dalej.Jeśli pesto jest za suche, dolewam więcej oleju.Przekładam do wyparzonego, suchego słoiczka i przechowuję szczelnie zamknięty w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce lub mrożę np. W pojemniku do kostek lodu.Jeśli przechowuję w lodówce na wierzch wlewam odrobinkę oleju.
Zupa krem z czosnkiem niedźwiedzim

Co sądzicie o takiej propozycji na wykorzystanie czosnku. Powiem Wam, że smakuje wyśmienicie 


Liście czosnku niedźwiedziego umyć, dokładnie osuszyć i poszatkować.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na maśle.
W tym czasie ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Przygotować litr bulionu. Najszybciej możemy wywar uzyskać dodając kostki rosołowe. Bądź robimy tradycyjny rosołek. Do gotowego wywaru dodajemy, usmażoną cebulkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy i czekamy aż zrobią się miękkie. Gdy już będą idealne dodajemy poszatkowany czosnek niedźwiedzi. Im więcej tym lepszy będzie smak no i kolor będzie wyjątkowy. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilke podgotować. Następnie całość zmiksować blenderem. I gotowe.
Ps.w wielu miejscach czosnek ma już konkretne pączki.
Pamiętajcie kwitnącego nie zbieramy.
Zachodniopomorskie Sławno
![]() |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz