POLSKA
Krótki link
Jedzenie mięsa bez konieczności zabijania zwierząt powoli staje się
realne. W Centrum Nauki Kopernik skonsumowano liść szpinaku z
wyhodowanym komórkowo mięsem kurczaka.
Autorem tego eksperymentu, czyli stworzenia jadalnego mięsa, które nie
wymaga zabijania zwierząt, jest Stanisław Łoboziak, szef laboratorium
biologicznego Centrum Nauki Kopernik. Publiczna konsumpcja rezultatu
pracy odbyła się przy okazji warszawskiego festiwalu „Przemiany” – podaje PAP.
W przyszłości, by wyżywić ludzkość, musimy poszukiwać nowatorskich metod
żywienia – podkreślił dyrektor Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer,
który jako jeden z pierwszych spróbował tego mięsa.
Festiwal Przemiany
W czwartek
Pierwszy dzień Festiwalu Przemiany i pierwsza w kontynentalnej Europie
publiczna konsumpcja mięsa kurczaka hodowanego komórkowo w liściu
szpinaku!
Liść wyhodował szef naszego laboratorium biologicznego Stanisław
Łoboziak, a zjadł dyrektor naczelny Robert Firmhofer. Stanisława w pracy
wsparły: Karolina Sulich (researchersko i organizacyjnie) oraz
Katarzyna Proniewska-Mazurek (która odpowiadała za oprawę artystyczną).
Do wspólnego stołu zaprosiliśmy dziennikarzy oraz gości spe...
Zobacz więcej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz