sobota, 5 października 2019

Dobre wieści dla kurczaka


Mięso bez zabijania zwierząt: w Polsce wyhodowano kurczaka na liściach szpinaku    
POLSKA
Krótki link



Jedzenie mięsa bez konieczności zabijania zwierząt powoli staje się realne. W Centrum Nauki Kopernik skonsumowano liść szpinaku z wyhodowanym komórkowo mięsem kurczaka.
Autorem tego eksperymentu, czyli stworzenia jadalnego mięsa, które nie wymaga zabijania zwierząt, jest Stanisław Łoboziak, szef laboratorium biologicznego Centrum Nauki Kopernik. Publiczna konsumpcja rezultatu pracy odbyła się przy okazji warszawskiego festiwalu „Przemiany” – podaje PAP.
W przyszłości, by wyżywić ludzkość, musimy poszukiwać nowatorskich metod żywienia – podkreślił dyrektor Centrum Nauki Kopernik Robert Firmhofer, który jako jeden z pierwszych spróbował tego mięsa.
Festiwal Przemiany
W czwartek
Pierwszy dzień Festiwalu Przemiany i pierwsza w kontynentalnej Europie publiczna konsumpcja mięsa kurczaka hodowanego komórkowo w liściu szpinaku!
Liść wyhodował szef naszego laboratorium biologicznego Stanisław Łoboziak, a zjadł dyrektor naczelny Robert Firmhofer. Stanisława w pracy wsparły: Karolina Sulich (researchersko i organizacyjnie) oraz Katarzyna Proniewska-Mazurek (która odpowiadała za oprawę artystyczną).
Do wspólnego stołu zaprosiliśmy dziennikarzy oraz gości spe...
Zobacz więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz