W związku z tym, że na horyzoncie utrzymuje się niepewność żywnościowa spowodowana sankcjami USA i zdziesiątkowaniem gospodarki przez rząd w ciągu ostatnich dwóch lat, pojawił się kolejny czynnik przyczyniający się do tego problemu. Od początku roku w Stanach Zjednoczonych wybuchło lub spłonęło kilka bardzo dużych zakładów przetwórstwa spożywczego.
W tym tygodniu z nieznanych przyczyn w płomieniach stanął zakład przetwórstwa warzyw i orzechów w Dufur w stanie Oregon.
"Światła migotały, usłyszeli trzask, poszli sprawdzić, a tam był pożar" - czytamy w raporcie przekazanym na numer alarmowy 911 hrabstwa Wasco, który znajduje się w dzienniku szeryfa hrabstwa Wasco.
Niezależny dystrybutor naturalnej, organicznej i niemodyfikowanej genetycznie żywności, który zatrudniał około 150 osób, spłonął doszczętnie.
Tydzień przed tym pożarem w Oregonie ogromny pożar zniszczył zakład przetwórstwa mięsnego w Conway w stanie New Hampshire. Po 16 godzinach palenia się zakładu East Conway Beef and Pork wiele ekip strażackich w końcu ugasiło pożar, ale zakład został całkowicie zniszczony.
W tym samym tygodniu w Salinas, w Kalifornii, ogromny pożar w zakładzie przetwórczym Taylor Farms doprowadził do ewakuacji mieszkańców, ponieważ płonął przez ponad 17 godzin. Taylor Farms to duża firma rolnicza, która przetwarza i dostarcza wiele zestawów sałatkowych dostępnych w sklepach spożywczych. Przyczyna tego pożaru jest obecnie przedmiotem dochodzenia.East Conway Beef and Pork
Kilka tygodni wcześniej ogromny pożar ogarnął centrum dystrybucyjne Walmart w Plainfield w stanie Indiana, gdzie ponad 1000 pracowników dostarczało żywność i inne towary do całego regionu. Pożar zniszczył ogromny obiekt o powierzchni 1 mln stóp kwadratowych.
W tym samym tygodniu zapalił się i spłonął doszczętnie jeden z największych tego typu obiektów spożywczych w południowym Teksasie. Zanim spłonął, zakład Rio Fresh w San Juan w Teksasie zajmował się uprawą, pakowaniem i wysyłką różnych produktów pochodzących z Teksasu, w tym słodkiej cebuli Texas 1015, melonów, zieleniny, kapusty i jarmużu. Przyczyna pożaru nie jest obecnie znana.
W Hermiston w stanie Oregon w lutym doszło do nagłego wybuchu w ogromnym zakładzie przetwórstwa spożywczego, w wyniku którego rannych zostało 7 z prawie 400 pracowników zatrudnionych w zakładzie Shearer's Foods. Według doniesień, przyczyna wybuchu, który nastąpił w pobliżu kotła, jest nadal badana.
Ponieważ na horyzoncie utrzymuje się niepewność żywnościowa spowodowana sankcjami USA i zdziesiątkowaniem gospodarki przez rząd w ciągu ostatnich dwóch lat, istnieje jeszcze jeden czynnik, który przyczynia się do tego problemu. Od początku roku na terenie Stanów Zjednoczonych doszło do eksplozji lub spalenia kilku bardzo dużych zakładów przetwórstwa spożywczego.
usa, zakłady spożywcze, eksplodowały, spłonęły,
wojna z żywnością
W tym tygodniu w Dufur, w stanie Oregon, z nieznanych przyczyn stanął w płomieniach zakład przetwórstwa warzyw i orzechów.
"W tym tygodniu w Dufur w stanie Oregon doszło do pożaru zakładu przetwórstwa warzyw i orzechów, który stanął w płomieniach z nieznanych przyczyn.
Niezależny dystrybutor naturalnej, organicznej i niemodyfikowanej genetycznie żywności, który zatrudniał około 150 osób, spłonął doszczętnie.
Tydzień przed tym pożarem w Oregonie ogromny pożar zniszczył zakład przetwórstwa mięsnego w Conway w stanie New Hampshire. Po 16 godzinach palenia się zakładu East Conway Beef and Pork wiele ekip strażackich w końcu ugasiło pożar, ale zakład został całkowicie zniszczony.
W tym samym tygodniu w Salinas, w Kalifornii, ogromny pożar w zakładzie przetwórczym Taylor Farms doprowadził do ewakuacji mieszkańców, ponieważ płonął przez ponad 17 godzin. Taylor Farms to duża firma rolnicza, która przetwarza i dostarcza wiele zestawów sałatkowych dostępnych w sklepach spożywczych. Przyczyna tego pożaru jest obecnie przedmiotem dochodzenia.
Kilka tygodni wcześniej ogromny pożar ogarnął centrum dystrybucyjne Walmart w Plainfield w stanie Indiana, gdzie ponad 1000 pracowników dostarczało żywność i inne towary do całego regionu. Pożar zniszczył ogromny obiekt o powierzchni 1 mln stóp kwadratowych.
W tym samym tygodniu zapalił się i spłonął doszczętnie jeden z największych tego typu obiektów spożywczych w południowym Teksasie. Zanim spłonął, zakład Rio Fresh w San Juan w Teksasie zajmował się uprawą, pakowaniem i wysyłką różnych produktów pochodzących z Teksasu, w tym słodkiej cebuli Texas 1015, melonów, zieleniny, kapusty i jarmużu. Przyczyna pożaru nie jest obecnie znana.
W Hermiston w stanie Oregon w lutym doszło do nagłego wybuchu w ogromnym zakładzie przetwórstwa spożywczego, w wyniku którego rannych zostało 7 z prawie 400 pracowników zatrudnionych w zakładzie Shearer's Foods. Według doniesień, przyczyna wybuchu, który nastąpił w pobliżu kotła, jest nadal badana.
Dotyczy to nie tylko zakładów produkujących i dystrybuujących żywność. W marcu w Maricopa w Arizonie ogromny pożar zniszczył Maricopa Food Pantry, która zajmuje się dystrybucją żywności dla osób mających mniej szczęścia. W pożarze, który trwał 24 godziny, zniszczeniu uległo ponad 50 tys. funtów żywności. W sprawie tego pożaru również toczy się śledztwo.
Faktem jest, że od ubiegłego roku ponad tuzin takich pożarów i eksplozji miało miejsce w centrach przetwarzania i dystrybucji żywności.
Trzeba jasno powiedzieć, że pożary magazynów są dość powszechne. W rzeczywistości straż pożarna reaguje na ponad 1000 takich zdarzeń rocznie. Jednak główną przyczyną tych pożarów jest podpalenie. Co więcej, pożary w zakładach przetwórstwa spożywczego nie są tak powszechne i zdarzają się znacznie rzadziej.
Twierdzenie, że wszystkie te incydenty są ze sobą powiązane, byłoby czystą spekulacją. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację w łańcuchu dostaw i grożące nam niedobory żywności, sama myśl o tym, że infrastruktura krytyczna może spłonąć z jakiegokolwiek powodu, jest co najmniej niepokojąca.
**
**Source
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz