Róża Rutkowska twórczyni SCOBY - tkaniny ekologicznej z grzybka kombuchy
Plastik coraz częściej staje się obiektem krytyki, głównie z powodów związanych z ekologią i zanieczyszczeniem środowiska.
Okazuje się, że tani i trwały zastępnik dla niego został stworzony w naszym kraju. Jego twórczynią jest Polka Róża Rutkowska.
Plastik
stanowi dziś podstawę wielu gałęzi gospodarki. Produkuje się z niego
m.in. opakowania do żywności, okna, części wyposażenia samochodów,
odzież czy nawet broń palną.
Z
biegiem lat trudno rozkładające się tworzywo zaczęło przysparzać równie
wiele problemów, co korzyści. Chodzi głównie o zanieczyszczenie
środowiska, które powoduje poprzez swoją trwałość i niskie koszty
masowej produkcji. Opakowania, głównie butelki i worki przyczyniają się
do degradacji środowiska śmierci morskiej fauny i ogólnego
zanieczyszczenia.
Nadmiar
plastikowych śmieci popycha niektóre osoby do ich spalania, a te
poddane działaniu ognia, wydają z siebie wiele toksycznych substancji.
Na szczęście znaleziono alternatywę dla plastikowych opakowań.
Plastik może niedługo zostać zastąpiony
Rocznie
na Ziemi produkuje się setki tysięcy ton metrycznych plastikowych
śmieci, z których jedynie znikoma ilość jest odpowiednio utylizowana.
Większość z nich trafia do pieca, wody i na wysypiska, gdzie także ulega
spaleniu.
W
tym roku szerokim echem odbiły się różnego rodzaju akcje związane z
ograniczaniem użycia plastiku w naszym codziennym życiu. Amerykański
stan Kalifornia zakazał nawet używania plastikowych słomek w
restauracjach, dopóki nie poprosi o nie sam klient.
Prawdziwą
rewolucję w tej kwestii przyszykowała jednak Polska Róża Rutkowska,
która wykreowała nowe tworzywo, które może niedługo wypchnąć z rynku
stosowanie plastiku w wielu dziedzinach życia. Nowoczesny, całkowicie
naturalny twór jest tani w produkcji i pozwala na pakowanie żywności,
przy jednoczesnym podnoszeniu jego trwałości. SCOBY zrewolucjonizuje
nasz świat?
Absolwentka
zlokalizowanej w Poznaniu School of Form stworzyła SCOBY (Symbiotic
Culture Of Bacteria and Yeast), czyli tkaninę z grzybka kombuchy
tworzonej poprzez wiele reakcji chemicznych fermentację drożdży.
Tworzywo jest całkowicie ekologiczne, a do jego produkcji wykorzystuje
się odpady rolnicze.
Produkt
przybiera formę membrany, zbierającej się na powierzchni płynu. – Przez
dwa tygodnie materia tka swoją formę w obrębie naczynia, w którym
rośnie przez nawarstwianie, podobnie do cebuli. Proces nie wymaga
światła, sterylnych warunków czy zaawansowanych technologii. Jedyne, co
jest niezbędne do jego rozwoju, to temperatura około 25 st. Celsjusza –
tłumaczy portalowi Noizz.pl sama Róża Rutkowska.
Dzięki
SCOBY można pakować żywność w sposób podobnie efektywny, co w plastik i
zjadać ją razem z nim. Niedługo także pojawi się szansa dla faktycznego
wprowadzenia materiału w życie. Wszystko dzięki Unii Europejskiej,
która przyjęła rezolucje o zakazaniu plastikowych jednorazówek do roku
2021. Dodatkowo wyrzucenie opakowania ze SCOBY np. na trawnik powoduje
wzbogacenie środowiska, a nie jego degradację.
Opublikowano 41 minutes ago, autor: An..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz