czwartek, 18 października 2018

Dobre wieści

Plastik coraz częściej staje się obiektem krytyki, głównie z powodów związanych z ekologią i zanieczyszczeniem środowiska. 
Okazuje się, że tani i trwały zastępnik dla niego został stworzony w naszym kraju. Jego twórczynią jest Polka Róża Rutkowska. 

Plastik stanowi dziś podstawę wielu gałęzi gospodarki. Produkuje się z niego m.in. opakowania do żywności, okna, części wyposażenia samochodów, odzież czy nawet broń palną. 

Z biegiem lat trudno rozkładające się tworzywo zaczęło przysparzać równie wiele problemów, co korzyści. Chodzi głównie o zanieczyszczenie środowiska, które powoduje poprzez swoją trwałość i niskie koszty masowej produkcji. Opakowania, głównie butelki i worki przyczyniają się do degradacji środowiska śmierci morskiej fauny i ogólnego zanieczyszczenia. 


Nadmiar plastikowych śmieci popycha niektóre osoby do ich spalania, a te poddane działaniu ognia, wydają z siebie wiele toksycznych substancji. 
Na szczęście znaleziono alternatywę dla plastikowych opakowań. 
Plastik może niedługo zostać zastąpiony 

Rocznie na Ziemi produkuje się setki tysięcy ton metrycznych plastikowych śmieci, z których jedynie znikoma ilość jest odpowiednio utylizowana. Większość z nich trafia do pieca, wody i na wysypiska, gdzie także ulega spaleniu. 
W tym roku szerokim echem odbiły się różnego rodzaju akcje związane z ograniczaniem użycia plastiku w naszym codziennym życiu. Amerykański stan Kalifornia zakazał nawet używania plastikowych słomek w restauracjach, dopóki nie poprosi o nie sam klient. 


Prawdziwą rewolucję w tej kwestii przyszykowała jednak Polska Róża Rutkowska, która wykreowała nowe tworzywo, które może niedługo wypchnąć z rynku stosowanie plastiku w wielu dziedzinach życia. Nowoczesny, całkowicie naturalny twór jest tani w produkcji i pozwala na pakowanie żywności, przy jednoczesnym podnoszeniu jego trwałości. SCOBY zrewolucjonizuje nasz świat? 

Absolwentka zlokalizowanej w Poznaniu School of Form stworzyła SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast), czyli tkaninę z grzybka kombuchy tworzonej poprzez wiele reakcji chemicznych fermentację drożdży. Tworzywo jest całkowicie ekologiczne, a do jego produkcji wykorzystuje się odpady rolnicze. 


Produkt przybiera formę membrany, zbierającej się na powierzchni płynu. – Przez dwa tygodnie materia tka swoją formę w obrębie naczynia, w którym rośnie przez nawarstwianie, podobnie do cebuli. Proces nie wymaga światła, sterylnych warunków czy zaawansowanych technologii. Jedyne, co jest niezbędne do jego rozwoju, to temperatura około 25 st. Celsjusza – tłumaczy portalowi Noizz.pl sama Róża Rutkowska. 


Dzięki SCOBY można pakować żywność w sposób podobnie efektywny, co w plastik i zjadać ją razem z nim. Niedługo także pojawi się szansa dla faktycznego wprowadzenia materiału w życie. Wszystko dzięki Unii Europejskiej, która przyjęła rezolucje o zakazaniu plastikowych jednorazówek do roku 2021. Dodatkowo wyrzucenie opakowania ze SCOBY np. na trawnik powoduje wzbogacenie środowiska, a nie jego degradację.

Opublikowano , autor:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz