piątek, 9 sierpnia 2019

8 popularnych potraw, które powodują raka - i rozwiązanie


8 popularnych potraw


 
Czasami trudno wiedzieć, co można bezpiecznie jeść. Jasne, wiemy, że należy unikać GMO, syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy i nadmiernie rafinowanej żywności - ale poza tym może być mylące. 
  Na szczęście jesteśmy tu z poradami ekspertów.
Rozmawialiśmy ze specjalistami z ośmiu różnych dziedzin, aby zapytać ich, jakiego jedzenia z pewnością każdy z nich uniknie; ich rekomendacje są poniżej.
1. Endokrynolog nie będzie jeść
pomidory w puszkach

Jak wyjaśnia Fredrick Vom Saal, endokrynolog z University of Missouri: Żywiczne wyściółki puszek zawierają bisfenol-A (bardziej znany jako BPA), syntetyczny estrogen, który został powiązany z dolegliwościami od chorób rozrodczych po choroby serca, cukrzycę i otyłość.
Niestety, kwasowość (wyraźna cecha pomidorów) powoduje, że BPA przedostaje się do twojego jedzenia. Badania pokazują, że BPA w ciele większości ludzi przekracza ilość, która hamuje wytwarzanie nasienia lub powoduje uszkodzenie chromosomalne jaja zwierząt.
„Z puszki pomidora można uzyskać 50 mcg BPA na litr, a poziom ten będzie miał wpływ na ludzi, szczególnie młodych”, mówi vom Saal. „Nie będę się zbliżać do pomidorów w puszkach.Rozwiązanie: wybierz pomidory w szklanych butelkach lub w pudełkach Tetra Pak.
2. The Farmer Won't Eat: Corn-Fed Beef
2. Farmer Won't Eat: 
Wołowina karmiona kukurydzą
Jak Joel Salatin, współwłaściciel Polyface Farms i uznany autor zrównoważonego rolnictwa, zauważa: Bydło ewoluowało, by jeść trawę, a nie ziarna. Ale dziś rolnicy karmią swoje zwierzęta kukurydzą i soją, które szybciej tuczą zwierzęta na ubój.
Ale więcej pieniędzy dla hodowców bydła (i niższe ceny w sklepie spożywczym) oznacza dla nas o wiele mniej pożywienia.
Ostrzeżenia NFL Ostrzeżenie: Poziom sterydów tak wysoki w wołowinie powoduje, że gracze nie zdają testów narkotykowych
Ostatnie kompleksowe badanie przeprowadzone przez USDA i naukowców z Clemson University wykazało, że w porównaniu z wołowiną karmioną kukurydzą wołowina karmiona trawą jest wyższa w beta-karotenie, witaminie E, omega-3, sprzężonym kwasie linolowym (CLA), wapniu, magnezie i potas; niższe w zapalnych omega-6; i niższą zawartość tłuszczów nasyconych związanych z chorobami serca.
„Musimy szanować fakt, że krowy są roślinożercami, a to nie oznacza karmienia ich kukurydzą i obornikiem z kurczaka”, mówi Salatin. Rozwiązanie: Kup wołowinę karmioną trawą.
3. Toksykolog nie będzie jadł: 
popcorn mikrofalowy
Jak zauważa Olga Naidenko, starszy naukowiec z Grupy Roboczej ds. Środowiska, zauważa: Chemikalia, w tym kwas perfluorooktanowy (PFOA), znajdujące się w wyściółce torby, należą do klasy związków, które mogą być związane z niepłodnością u ludzi, zgodnie z najnowszymi badaniami UCLA.
W testach na zwierzętach chemikalia powodują raka wątroby, jąder i trzustki. Badania pokazują, że mikrofalowanie powoduje odparowanie chemikaliów i migrację do popcornu .
„Pozostają w ciele przez lata i gromadzą się tam”, mówi Naidenko, dlatego badacze obawiają się, że poziomy u ludzi mogą zbliżyć się do ilości powodujących raka u zwierząt laboratoryjnych. DuPont i inni producenci obiecali wycofać PFOA do 2015 r. W ramach dobrowolnego planu EPA, ale miliony torebek popcornu będą sprzedawane od czasu do czasu.
Rozwiązanie: Pop organiczne jądra w staromodny sposób: na patelni. W przypadku przypraw można dodać prawdziwe masło lub suszone przyprawy, takie jak dillweed, płatki warzywne lub mieszanka zup.
4. Dyrektor farmy nie będzie jadł: 
ziemniaki nieorganiczne
Jak mówi Jeffrey Moyer, przewodniczący National Organic Standards Board, warzywa korzeniowe pochłaniają herbicydy, pestycydy i fungicydy, które lądują w glebie.
W przypadku ziemniaków - najpopularniejszych warzyw w kraju - w sezonie wegetacyjnym są one traktowane fungicydami, a następnie spryskiwane herbicydami w celu zabicia włóknistych winorośli przed zbiorem.
Po wykopaniu ziemniaki są traktowane ponownie, aby zapobiec ich kiełkowaniu.
„Wypróbuj ten eksperyment: kup konwencjonalnego ziemniaka w sklepie i spróbuj go wykiełkować. Nie zrobi tego ”- mówi Moyer, który jest również dyrektorem farmy w Rodale Institute (również należącym do Rodale Inc., wydawcy Prevention). „Rozmawiałem z plantatorami ziemniaków, którzy twierdzą wprost, że nigdy nie zje ziemniaków, które sprzedają. Mają osobne działki, na których samodzielnie uprawiają ziemniaki bez wszystkich chemikaliów. ”Rozwiązanie: Kup ziemniaki ekologiczne. Mycie nie jest wystarczająco dobre, jeśli próbujesz usunąć substancje chemiczne, które zostały wchłonięte przez ciało.
5. Ekspert ds. Rybołówstwa nie będzie jadł:
łosoś hodowlany
Jak zauważa dr David Carpenter, dyrektor Instytutu Zdrowia i Środowiska Uniwersytetu w Albany: Natura nie zamierzała wrzucać łososia do kojców i karmić soją , ściółka drobiowa i zhydrolizowane pióra kurczaka.
W rezultacie łosoś hodowlany ma mniej witaminy D i więcej zanieczyszczeń, w tym substancji rakotwórczych, PCB, bromowanych środków zmniejszających palność i pestycydów, takich jak dioksyny i DDT. Według Carpentera najbardziej zanieczyszczone ryby pochodzą z Europy Północnej, które można znaleźć w amerykańskim menu.
„Można jeść jeden z tych obiadów z łososiem co 5 miesięcy bez zwiększania ryzyka raka”, mówi Carpenter, którego badanie dotyczące zanieczyszczenia ryb w 2004 roku spotkało się z szerokim zainteresowaniem mediów. „To takie złe”. Wstępne badania naukowe powiązały również DDT z cukrzycą i otyłością, ale niektórzy dietetycy uważają, że zalety kwasów omega-3 przewyższają ryzyko.
Obawy budzi również wysoki poziom antybiotyków i pestycydów stosowanych w leczeniu tych ryb.Kiedy jesz łososia hodowlanego, dostajesz tyle samo leków i chemikaliów.
Rozwiązanie: zmień na dzikiego łososia z Alaski. Jeśli paczka mówi o świeżym Atlantyku, jest hodowana; nie ma już połowów komercyjnych dla dzikiego łososia atlantyckiego.
6. Badacz raka nie pije:
mleko wyprodukowane ze sztucznych hormonów
Jak zauważył Rick North, dyrektor projektu kampanii na rzecz bezpiecznej żywności w Oregon Physicians for Social Responsibility oraz były dyrektor generalny Oregon Oregon American Society Cancer Society, zauważa: producenci mleka leczą swoje bydło mleczne rekombinowanym bydlęcym hormonem wzrostu (rBGH lub rBST, jak wiadomo) w celu zwiększenia produkcji mleka.
9 naukowych powodów, aby przestać pić mleko pasteryzowane
Ale rBGH zwiększa również infekcje wymienia, a nawet ropę w mleku. Prowadzi to również do wyższego poziomu hormonu zwanego insulinopodobnym czynnikiem wzrostu w mleku. U ludzi wysoki poziom IGF-1 może przyczyniać się do raka piersi, prostaty i jelita grubego.
„Kiedy rząd zatwierdził rBGH, sądzono, że IGF-1 z mleka ulegnie rozkładowi w przewodzie pokarmowym człowieka”, mówi North. „Nie ma 100-procentowego dowodu na to, że powoduje to raka u ludzi”, przyznaje North. „Jednak jest to zakazane w większości krajów uprzemysłowionych.”Rozwiązanie: Kup surowe mleko lub sprawdź etykiety na wolne od rBGH, wolne od rBST, wyprodukowane bez sztucznych hormonów lub mleka organicznego, ponieważ te wyrażenia oznaczają produkty wolne od rBGH.
7. Specjalista ds. Biotechnologii, który nie zje soi konwencjonalnej:  niesfermentowana soja GMO
Michael Harris, specjalista ds. Biotechnologii i były konsultant, kierownik i dyrektor takich firm jak Xenon Pharmaceuticals i Genon Corporation, zauważa: Genetycznie modyfikowana żywność jest powodem do poważnego niepokoju z powodu manipulacji DNA i kodu genetycznego, w tym transferów z jednego gatunku na inny.
Dodaje, że sfermentowana soja jest jedyną soją nadającą się do spożycia przez ludzi, a ponieważ prawie 90% soi na świecie jest genetycznie zmodyfikowane, jeśli nie upewnisz się, że źródła są organiczne, długoterminowe problemy zdrowotne są nieuniknione, zwłaszcza, że ​​stwierdzono, że soja wpływa na równowagę hormonalną, a nawet powoduje raka.
Rozwiązanie: sprawdź etykiety, aby upewnić się, że soja nie zawiera GMO lub jest organiczna i nigdy nie spożywaj niesfermentowanych źródeł.
8. Ekspert ds. Żywności ekologicznej nie zje: konwencjonalnych jabłek
Jak mówi Mark Kastel, dyrektor Instytutu Cornucopia (grupy badawczej zajmującej się polityką rolną, która wspiera żywność organiczną), zauważa: Jeśli jesienne owoce były najbardziej oblane pestycydami konkurs ”, wygrałyby jabłka. Czemu?
Są one indywidualnie szczepione (pochodzą z jednego drzewa), dzięki czemu każda odmiana zachowuje swój charakterystyczny smak. W związku z tym jabłka nie rozwijają odporności na szkodniki i są często spryskiwane.
Przemysł utrzymuje, że te pozostałości nie są szkodliwe. Ale Kastel odpiera, że ​​rozsądnym jest zminimalizować ekspozycję, unikając najbardziej oblanych produktów, takich jak jabłka.
„Robotnicy rolni mają wyższe wskaźniki wielu nowotworów”, mówi. Coraz więcej badań zaczyna łączyć wyższe obciążenie organizmu pestycydami (ze wszystkich źródeł) z chorobą Parkinsona. Przez organiczne i zdrowe



Opublikowano , autor:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz