Przyprawy są fenomenalne dla zdrowia - z wyjątkiem sytuacji, gdy są zanieczyszczone metalami ciężkimi i narażone na promieniowanie. Dowiedz się, na co zwracać uwagę, wybierając przyprawy do swoich potraw.
Dodawanie ziół i przypraw do posiłków to prosty sposób na zwiększenie smaku i korzyści zdrowotnych. Posypywanie posiłków cynamonem, imbirem, kminkiem, kurkumą, rozmarynem, oregano, bazylią lub tymiankiem w ilości około 1 łyżeczki dziennie wystarczy, by poprawić różnorodność bakterii w jelitach już po czterech tygodniach.
Jednak wraz z ich korzystnymi związkami polifenolowymi może istnieć ukryte zagrożenie - toksyczne metale ciężkie, takie jak ołów, arsen i kadm. W badaniu 126 przypraw popularnych marek, takich jak McCormick, Trader Joe's i Whole Foods, prawie jedna trzecia z nich zawierała metale ciężkie na poziomie, który może być szkodliwy dla zdrowia.
Około jedna trzecia przypraw zanieczyszczona metalami ciężkimi
Consumer Reports przeanalizował 126 suszonych ziół i przypraw takich marek jak Great Value (Walmart), La Flor, Spice Islands, Penzeys i innych. Czterdzieści z tych produktów - czyli prawie 32% - zawierało arsen, ołów i kadm na łącznym poziomie wystarczająco wysokim, aby zaszkodzić zdrowiu dzieci, jeśli są spożywane regularnie.
Wiele z tych produktów zawierało heavy metals na wystarczająco wysokim poziomie, aby stanowić zagrożenie również dla dorosłych. Testowane przyprawy obejmowały:
Bazylia Czarny pieprz
Chili Kolendra
Kminek Curry w proszku
Czosnek w proszku Imbir
Oregano Papryka
Szafran Nasiona sezamu
Tymianek Kurkuma Biały pieprz
Szczególnie niepokojące okazały się tymianek i oregano, w których stwierdzono wysoki poziom metali ciężkich w każdej badanej próbce. Co więcej, według Consumer Reports, "w 31 produktach poziomy ołowiu były tak wysokie, że przekraczały maksymalną ilość, jaką każdy powinien spożywać w ciągu dnia".
Niepokojące poziomy metali ciężkich wykryto w markowych produktach, produktach organicznych i tych pakowanych w USA, podkreślając fakt, że nawet przypuszczalnie wysokiej jakości marki i produkty organiczne mogą być niebezpieczne.
Przyprawy odpowiedzialne za 19% dzieci z zatruciem ołowiem
Zanieczyszczenie metalami ciężkimi wydaje się być powszechne w przyprawach. Badanie przeprowadzone przez Departament Zdrowia Hrabstwa Douglas w Nebrasce ujawniło, że skażone przyprawy są drugą przyczyną zatrucia ołowiem u dzieci na tym obszarze, ustępując jedynie farbie ołowiowej. lead poisoning
Ołów znaleziono w każdej badanej przyprawie, w tym w konwencjonalnych i organicznych markach kurkumy, bazylii, imbiru, tymianku, curry w proszku, kurkumy i korzenia imbiru. Wśród dzieci, u których w 2021 r. w hrabstwie Douglas wykryto wysoki poziom ołowiu, 19% przypadków było związanych z przyprawami. Brian Ronholm, dyrektor ds. polityki żywnościowej w Consumer Reports, powiedział Food Safety News:
"To naprawdę podkreśla powagę problemu i potrzebę podjęcia działań przez FDA w celu ustalenia ścisłych, wyraźnych limitów. Potrzeba zaostrzenia przepisów jest pilna, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, że przyprawy są spożywane prawie codziennie i potencjalny długoterminowy wpływ ekspozycji na metale ciężkie na dzieci".
Przyprawy też są napromieniowane
Przyprawy należą do szerokiej gamy produktów spożywczych w USA, które są narażone na promieniowanie jonizujące pod pozorem zabijania mikroorganizmów i owadów. gamma rays emitted from radioactive Cobalt 60 — Podczas gdy FDA twierdzi, że dzięki temu żywność jest bezpieczniejsza, istnieje powód, dla którego mikroby i owady umierają po ekspozycji na promienie gamma emitowane z radioaktywnego kobaltu 60 - formy odpadów nuklearnych.
Wiadomo, że napromieniowanie powoduje utratę składników odżywczych i wzrost produktów "radiolitycznych"[ix]. W jednym z badań dziewięciu ziół i przypraw narażonych na poziom napromieniowania powszechny w praktyce handlowej stwierdzono wzrost zawartości rodników chinonowych.
"W szczególności, zawartość rodników chinonowych wzrosła ponad dwukrotnie w pietruszce, rozmarynie, oregano, szałwii, czarnym pieprzu i pieprzu ptasim, wzrosła >5-krotnie w cynamonie i prawie 7-krotnie w gałce muszkatołowej, ale pozostała zasadniczo niezmieniona w bazylii" - zauważono w badaniu opublikowanym w Food Chemistry.
Co więcej, zawartość przeciwutleniaczy w przyprawach zmniejszyła się. Napromieniowanie doprowadziło do "znacznych strat" witaminy C w czarnym pieprzu, cynamonie, gałce muszkatołowej, oregano i szałwii oraz "znacznego spadku" karotenoidów w cynamonie, oregano, pietruszce, rozmarynie, pieprzu ptasim i szałwii.
Najprostszym sposobem na upewnienie się, że spożywane przyprawy nie są napromieniowane, jest wybór odmian organicznych, ponieważ żywność organiczna nie może być napromieniowana. Niestety, nie gwarantuje to, że są one wolne od metali ciężkich.
Wskazówki dotyczące wyboru bezpiecznych przypraw
Przeciwko Amazon, Walmart i McCormick & Co. złożono kilka pozwów, w których zarzuca się, że firmy te nie ostrzegły konsumentów, że ich przyprawy zawierają toksyczne metale ciężkie. Jeden z pozwów przeciwko McCormick stwierdza, że firma "stała bezczynnie, lekkomyślnie lekceważąc zdrowie i dobre samopoczucie swoich konsumentów", narażając konsumentów na ryzyko obniżenia IQ, problemów behawioralnych, raka i problemów reprodukcyjnych związanych z narażeniem na metale ciężkie.
Przypadki te mogą skłonić niektórych producentów do przeprowadzenia dokładniejszych testów i kontroli jakości, ale w międzyczasie należy wybierać przyprawy od firm, które otwarcie testują swoje produkty pod kątem zawartości metali ciężkich. Consumer Reports wymienił również kilka ziół i przypraw, które mają tendencję do obniżania zawartości metali ciężkich:
Czarny pieprz
Kolendra Curry w proszku Czosnek w proszku
Szafran Nasiona sezamu Biały pieprz
Warto również wybierać przyprawy organiczne, aby uniknąć napromieniowania. Jednym z najlepszych sposobów na uzyskanie czystych, nienapromieniowanych przypraw jest jednak własna uprawa i suszenie. Bazylia, oregano i tymianek to przyprawy, które zostały przebadane pod kątem szczególnie wysokiej zawartości metali ciężkich - są one również jednymi z najłatwiejszych do wyhodowania w domu.
Niezależnie od tego, co robisz, nie unikaj spożywania tych superfoods, Culinary herbs and spices ponieważ stracisz niezliczone korzyści zdrowotne. Kulinarne zioła i przyprawy mogą być przydatne w przypadku co najmniej 864 chorób, więc wybierz wysokiej jakości źródło - i spróbuj swoich sił w uprawie własnych - i ciesz się smakiem i wartościami odżywczymi, jakie oferują te naturalne związki.
**Source
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz