Firma Sustainable Foods z Nowej Zelandii wprowadza na rynek substytut mięsa, który ma być wytwarzany z konopi. Innowacyjny produkt trafi do sklepów z początkiem przyszłego roku – informuje Portal Spożywczy.
„Smakiem przypomina kurczaka, a przy okazji zawiera dużo białka, błonnika i wiele innych składników odżywczych wysokiej jakości. – To „mięso”, które będzie bardziej wartościowe niż tradycyjne” – opisuje swój produkt firma Sustainable Foods.
Nowy zamiennik mięsa ma być produkowany na bazie konopi i będzie zawierał więcej białka konsumpcyjnego niż produkty pochodzenia zwierzęcego. Substytut mięsa z konopi jest na rynku całkowitą nowością. Popularne marki takie jak Meat, czy Impossible Burgers do tworzenia swoich produktów używają białka grochu lub soi.
Firma Sustainable Foods zapewnia, że ich „mięso” oparte na naturalnych składnikach, minimalnie przetworzonych. Atrakcyjna ma być również cena konopnego produktu, który ma być dostępny dla każdego.
– Zdrowie i zrównoważony rozwój muszą być przystępne cenowo, tylko w ten sposób umożliwimy szerokie spożycie i dokonamy zmiany – skomentował współzałożyciel Sustainable Foods, Kyran Rei.
Niewielki ślad węglowy
Jak zapewnia współzałożyciel Sustainable Foods, ślad węglowy wytworzony przy produkcji „mięsa” z konopi będzie minimalny. Firma zbudowała własną elektrownię wodną, która będzie zasilać zakład produkcyjny.
– Nawiązaliśmy współpracę z nowozelandzką firmą Flight Plastics w celu ustanowienia recyklingu w obiegu zamkniętym. Będziemy korzystać z tacek i opakowań w 88 proc. wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu i w 100 proc. nadających się do recyklingu – dodał.
„Mięso” na bazie konopi ma nosić nazwie The Craft Meat Co. Firma ma już w swojej ofercie kilka innych produktów roślinnych.
Nowy produkt trafić ma w pierwszej kolejności do sklepów w Nowej Zelandii, Australii, a także w niektórych krajów azjatyckich takich jak Tajlandia i Singapur. Nie zapowiedziano jeszcze, kiedy produkt będzie dostępny w Europie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz