Bakterie kojarzymy
głównie z zarazkami, chorobami i brudem, czyli generalnie czymś
niepożądanym, czymś co powinniśmy zwalczać wszystkimi możliwymi
środkami.
Nie zdajemy sobie sprawy, że bez bakterii nie byłoby życia.
Bakterie są wszędzie. W powietrzu, wodzie, glebie, w każdym środowisku. Przystosowały się do skrajnych warunków i skrajnych temperatur. Zasiedlają również ciało człowieka. To one pierwsze wyewoluowały i niosą w sobie ogromną informację pierwotną.
Bakterie są wszędzie. W powietrzu, wodzie, glebie, w każdym środowisku. Przystosowały się do skrajnych warunków i skrajnych temperatur. Zasiedlają również ciało człowieka. To one pierwsze wyewoluowały i niosą w sobie ogromną informację pierwotną.
Organizm ludzki kolonizuje ogromna liczba tj. 5 x 1014 bakterii.
Jest ich więc 10 razy więcej niż komórek naszego ciała. Mamy w sobie aż
100 razy więcej DNA bakteryjnego niż własnego. W pewnym sensie można
powiedzieć, że jesteśmy pożywką dla drobnoustrojów.
Nasz organizm przez lata ewolucji wszedł z różnymi rodzajami bakterii w tak ścisłą symbiozę, że bez nich nie mogłoby zachodzić
wiele procesów życiowych. W ogromnej większości bakterie i inne
drobnoustroje, które zasiedlają organizm ludzki są dla nas korzystne
oraz niezbędne. Tworzą bowiem warstwę ochronną i regulują wiele
procesów, …chociaż czasami powodują choroby.
Te
prymitywne organizmy przy pomocy mikroskopijnych włosków są zdolne
przyczepić się do każdej nawet najbardziej gładkiej powierzchni, ale nie
robią tego przypadkowo. Bakterie zasiedlają się tam gdzie środowisko
zapewnia im odpowiednią pożywkę, a jako grupy działają niezwykle
inteligentnie.
Nauka
dotychczas nie odkryła ile rodzajów i w jakich ilościach konkretnych
gatunków bakterii zasiedla ludzki organizm. Nie stworzono jak dotąd
wzorcowego mikrobiomu człowieka. Może dlatego, że flora bakteryjna jest
unikalna dla każdego organizmu, charakterystyczna jak linie papilarne.
Determinuje ją wiele czynników – poczynając od urodzenia flora
bakteryjna matki, członków rodziny, środowiska, pożywienia itd.
Organizm
dorosłego człowieka zasiedla ok. 2 kg bakterii. Na skórze jest ich ok.
pół kilograma. Na 5 cm powierzchni skóry jest ok 32 miliony. Bakterie
żyjące na skórze są niezbędne –
stanowią pierwszą barierę dla mikroorganizmów środowiskowych, w tym
tych chorobotwórczych. Ktoś, kto chorobliwie się ich pozbywa szorując
często ciało płynami antybakteryjnymi jest kilkokrotnie bardziej narażony na atak choćby takich gronkowców czy chorobotwórczych grzybów.
Natomiast
zdecydowana większość bakterii żyje w jelicie grubym. To tam pozostają
najbardziej zużyte elementy, odpady, następuje odciąganie wody i
oddawanie toksyn. W jelicie grubym są się również odpady metaboliczne
samych bakterii. Nawet w trakcie postu, kiedy człowiek nic nie je,
bakterie jelitowe wytwarzają dziennie ok 50 gram produktów, które należy
wydalić.
Same
bakterie są również wydalane przez stolec, w każdym gramie jest ich ok
200-300 mln. Jest to jeden z mechanizmów obok kwasu żołądkowego, soku
trzustkowego i żółci ograniczających ich zbytnie namnażanie i
nieprawidłowy rozrost. A więc już u człowieka, który cierpi na
kilkudniowe zaparcie dramatycznie zmienia się struktura
flory bakteryjnej, zaczynają dominować te, których pożywkę stanowi
gnijąca masa czyli niekorzystne, a co za tym idzie układ odpornościowy
zaczyna szwankować
W
przewodzie pokarmowym poza bakteriami, których jest najwięcej żyje cały
zespół mikroorganizmów, także grzyby, pierwotniaki i mikroskopijne
pasożyty w różnych proporcjach, które stanowią pewien monolit, zestaw
który determinuje to jacy jesteśmy.
Rola bakterii w organizmie ludzkim
- Bakterie
zarządzają i stymulują układ odpornościowy. To od nich zależy czy
będziemy łapać przeziębienia, jaki będzie nasz stan emocjonalny, czy
będziemy narażeni na całą gamę chorób od autoimmunologicznych po
nowotworowe.
Bakterie tworzą tarczę ochronną dla niekorzystnych drobnoustrojów - Bakterie w jelicie produkują witaminy. Aktywna forma witaminy B12 wytwarzana jest wyłącznie wytwarzana mikroorganizmy żyjące w jelicie, dalej witamina K, tiamina B1, ryboflawina B2, pirydoksyna B6 .
- Bakterie biorą aktywny udział w procesie trawienia. Trawią i fermentują pokarm, przekształcają steroidy i kwasy tłuszczowe, odpowiadają za to co wchłania się do krwi.
- Bakterie pobudzają ruch jelit. Dzięki temu, że zasiedlają przewód pokarmowy jelita pracują, są w ciągłym ruchu. Bez nich byłyby sztywną rurą.
- Bakterie produkują hormony na osi podwzgórze – przysadka mózgowa – nadnercza. Część bakterii sama produkuje serotoninę – hormon szczęścia. Od jakości naszych bakterii zależy to czy cieszymy się życiem, czy mamy np. depresję lub nawet choroby psychiczne.
Czynniki wpływające na stan flory bakteryjnej
Leki
Najgroźniejsze dla naszych bakterii są antybiotyki.
Odbudowanie flory bakteryjnej nawet po krótkotrwałej kuracji wywołuje
poważne zaburzenia mikroflory na wiele lat. Diagram pokazuje skład flory
przed i po antybiotykoterapii. Jak widać nawet po 4 latach mikroflora
nie wróciła do wyjściowych proporcji.
Kolejne grupy leków zaburzające naturalna mikroflorę to chemioterapia, radioterapia, niesteroidowe środki przeciwzapalne i przeciwbólowe,
leki hormonalne i antykoncepcyjne oraz leki zobojętniające kwas
żołądkowy, tworzące zamiast środowiska kwaśnego treść obojętną.
Bakterie bez problemu przedostają się dalej do przewodu pokarmowego i
następuje szybki przerost. Sam niedobór kwasu również upośledza wiele funkcji.
Dieta
Jednym z najgorszych trucicieli naszych dobrych bakterii w sposób ciągły jest zła dieta.
Dieta bogata w cukry proste i nadmiar fruktozy, które są pożywką dla niekorzystnych bakterii i grzybów. Mięso i rośliny hodowane z użyciem antybiotyków. Żywność przetworzona zawierająca masę chemicznych dodatków, które w efekcie tworzą inny rodzaj pożywki dla innego rodzaju bakterii. Im większa chemizacja rolnictwa i żywności tym więcej chorób zapalnych jelit i ogólny stan zdrowia społeczeństwa.
Jednym z najgorszych trucicieli naszych dobrych bakterii w sposób ciągły jest zła dieta.
Dieta bogata w cukry proste i nadmiar fruktozy, które są pożywką dla niekorzystnych bakterii i grzybów. Mięso i rośliny hodowane z użyciem antybiotyków. Żywność przetworzona zawierająca masę chemicznych dodatków, które w efekcie tworzą inny rodzaj pożywki dla innego rodzaju bakterii. Im większa chemizacja rolnictwa i żywności tym więcej chorób zapalnych jelit i ogólny stan zdrowia społeczeństwa.
Stres stan flory bakteryjnej jelit ulega zmianom i osłabieniu pod wpływem stresu. I odwrotnie bakterie jelitowe decydują o odczuwanym poziomie i reakcji na stres.
Inne czynniki to
kosmetyki i detergenty, zaburzenia hormonalne, choroby w tym nowotwory,
zakażenia krzyżowe, operacje w obrębie jamy brzusznej, zaburzenia
immunologiczne, proces starzenia.
Na stan flory bakteryjnej w wieku dorosłym olbrzymi wpływ mają pierwsze lata życia.
Dlatego tak istotne jest by noworodek miał pierwszy kontakt właśnie ze
skórą matki zaraz po porodzie i był karmiony piersią. Udowodniono, że
niemowlęta karmione pokarmem sztucznym mają inny rodzaj flory.
Ponadto chrońmy dzieci w pierwszych latach ich życia przed antybiotykami – zanim podasz je dziecku pomyśl 2 razy. Właściwie je odżywiajmy, przed nadmiarem cukrów, żywnością przetworzoną i …nadmierną sterylnością. Brudne dzieci są szczęśliwsze i zdrowsze.
Nasza flora bakteryjna determinuje naszą odporność na zdecydowaniewiększość chorób,
nie tylko tych związanych z jelitami. Od naszej flory bakteryjnej
zależy to czy będziemy szczupli czy otyli, jaki będziemy mieć
temperament, usposobienie i odporność na stres. Dlatego szanujmy nasze
bakterie!
Referencje
PLOS ONE Short-Term Antibiotic Treatment Long-Term Impacts
Scientificamerican How Gut Bacteria Help Make Us Fat and Thin
NCBI Obesity, Diabetes, and Gut Microbiota
NCBI The Gut-Brain Axis: The Missing Link in Depression
Psychology Today Gut Microbiota May Influence Mood and Behavior
Aaas.org Gut bacteria are linked to success of cancer treatment
źródło: sekrety-zdrowia.org
PLOS ONE Short-Term Antibiotic Treatment Long-Term Impacts
Scientificamerican How Gut Bacteria Help Make Us Fat and Thin
NCBI Obesity, Diabetes, and Gut Microbiota
NCBI The Gut-Brain Axis: The Missing Link in Depression
Psychology Today Gut Microbiota May Influence Mood and Behavior
Aaas.org Gut bacteria are linked to success of cancer treatment
źródło: sekrety-zdrowia.org
Opublikowano 15 minutes ago, autor: An..
Mam takie dziwne przeświadczenie, że bakterie są pewną formą zaświatów,
Do której przechodzimy po odejściu, a to mikrokosmos i tak sam jak nasz.
One mają takie same pojęcie o nas jak my o swoim własnym Bogu...😜
Chyba coś w tym jest, bo w Stworzeniu jest stała ciągłość transformacji...
Jeśli myślą my pomagamy sobie lub szkodzimy,
Dzieje się to za sprawą pośrednictwa światów.
Jedno jest w górze, a drugie na dole jak mówił Gurdżijew,
O makrokosmosie, kosmosie naszym i mikrokosmosie...
A całość osobliwości splątana jak głoszą fizycy w całość,
Dzięki świętej geometrii Kwiatów Życia Melchizedeka.
Do której przechodzimy po odejściu, a to mikrokosmos i tak sam jak nasz.
One mają takie same pojęcie o nas jak my o swoim własnym Bogu...😜
Chyba coś w tym jest, bo w Stworzeniu jest stała ciągłość transformacji...
Jeśli myślą my pomagamy sobie lub szkodzimy,
Dzieje się to za sprawą pośrednictwa światów.
Jedno jest w górze, a drugie na dole jak mówił Gurdżijew,
O makrokosmosie, kosmosie naszym i mikrokosmosie...
A całość osobliwości splątana jak głoszą fizycy w całość,
Dzięki świętej geometrii Kwiatów Życia Melchizedeka.
autor blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz