Nie wszystkie produkty z różnych powodów nadają się do przechowywania w lodówce.
Lista produktów żywnościowych, na które lodówka źle działa
Pomidory
Nie lubią niskiej temperatury, zimne powietrze zmienia ich strukturę w „papkę”,tracą cały swój smak i aromat. Szybciej się psują i pojawiają się na powierzchni przebarwienia . Idealna temperatura do ich przechowywania 10-12 stopni. Jeśli nie dysponujemy takim miejscem to kupujmy w niewielkich ilościach, przechowujmy bez przykrycia w koszyku lub na talerzu i zjedzmy zjeść skórka się pomarszczy.
Podobnie ogórki zachowują smak poza lodówką. W przeciwieństwie do pomidorów nieco dłużej zachowają świeżość, ale co z tego jak będą niesmaczne.
Nie lubią niskiej temperatury, zimne powietrze zmienia ich strukturę w „papkę”,tracą cały swój smak i aromat. Szybciej się psują i pojawiają się na powierzchni przebarwienia . Idealna temperatura do ich przechowywania 10-12 stopni. Jeśli nie dysponujemy takim miejscem to kupujmy w niewielkich ilościach, przechowujmy bez przykrycia w koszyku lub na talerzu i zjedzmy zjeść skórka się pomarszczy.
Podobnie ogórki zachowują smak poza lodówką. W przeciwieństwie do pomidorów nieco dłużej zachowają świeżość, ale co z tego jak będą niesmaczne.
Cebula, czosnek
Nieobrane przechowywać w dosyć chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu, aby zapewnić im optymalną trwałość, nie zamykać w torbach z tworzyw sztucznych.
Nieobrane przechowywać w dosyć chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu, aby zapewnić im optymalną trwałość, nie zamykać w torbach z tworzyw sztucznych.
Bazylia
Bazylia szybciej więdnie w lodówce i pochłania zapachy innej żywności. Lepiej trzymać w kubku świeżej wody na parapecie kuchennym, lub zamrozić. O przechowywaniu innych ziół przeczytasz Tutaj
Bazylia szybciej więdnie w lodówce i pochłania zapachy innej żywności. Lepiej trzymać w kubku świeżej wody na parapecie kuchennym, lub zamrozić. O przechowywaniu innych ziół przeczytasz Tutaj
Ziemniaki, bataty
W lodówce miękną, skrobia szybciej przekształca się w cukier i stając się słodkie. Jak nie ma piwnicy to najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu z dostępem powietrza. W torbach papierowych lub lnianych.
W lodówce miękną, skrobia szybciej przekształca się w cukier i stając się słodkie. Jak nie ma piwnicy to najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu z dostępem powietrza. W torbach papierowych lub lnianych.
Awokado
Lodówka hamuje proces dojrzewania. Jeśli chcemy dłużej przetrzymać twardy owoc to lodówka jest idealnym miejscem, aby dojrzał i stał się miękki tylko na zewnątrz.
Lodówka hamuje proces dojrzewania. Jeśli chcemy dłużej przetrzymać twardy owoc to lodówka jest idealnym miejscem, aby dojrzał i stał się miękki tylko na zewnątrz.
Chleb
Lodówka wysusza chleb. By zachował dłużej świeżość można trzymać w zamrażalce. To również dobry sposób na zahamowanie pleśni z ziaren zbóż .
Lodówka wysusza chleb. By zachował dłużej świeżość można trzymać w zamrażalce. To również dobry sposób na zahamowanie pleśni z ziaren zbóż .
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek lubi ciemne, niezbyt chłodne i nie gorące miejsca, np. szafka kuchenna. To samo dotyczy innych olejów za wyjątkiem lnianego, który musi stać w chłodnym miejscu i kokosowego. Jeśli jest zbyt gorąco rozpuszcza się, można wówczas włożyć go do lodówki.
Oliwa z oliwek lubi ciemne, niezbyt chłodne i nie gorące miejsca, np. szafka kuchenna. To samo dotyczy innych olejów za wyjątkiem lnianego, który musi stać w chłodnym miejscu i kokosowego. Jeśli jest zbyt gorąco rozpuszcza się, można wówczas włożyć go do lodówki.
Kawa, herbata
Kawa i herbata w lodówce traci swój smak i aromat do tego wchłania niektóre zapachy z żywności. Przechowywać w chłodnym ciemnym i suchym miejscu. Również kakao i czekolada w lodówce pochłania zapachy innej żywności.
Kawa i herbata w lodówce traci swój smak i aromat do tego wchłania niektóre zapachy z żywności. Przechowywać w chłodnym ciemnym i suchym miejscu. Również kakao i czekolada w lodówce pochłania zapachy innej żywności.
Arbuzy, melony, dynia
Arbuzy w lodówce tracą przeciwutleniacze. Wbrew pozorom nie popsują się szybciej poza lodówką, a zachowają wszystkie wartości. Podobnie z melonami i dynią, chyba że są pokrojone w plastry.
Arbuzy w lodówce tracą przeciwutleniacze. Wbrew pozorom nie popsują się szybciej poza lodówką, a zachowają wszystkie wartości. Podobnie z melonami i dynią, chyba że są pokrojone w plastry.
Owoce cytrusowe
Cytryna, pomarańcze, grejpfruty zachowają aromat i soczystość poza lodówką.Przy kupowaniu pomarańczy czy mandarynek należy zwrócić uwagę spod owocu, po przeciwnej stronie ogonka. Jeśli czym większy „otworek” tym bardziej owoc soczysty. Jeśli jest tylko niewielka kropka to na pewno owoc będzie suchy jak wiór bez smaku.
Cytryna, pomarańcze, grejpfruty zachowają aromat i soczystość poza lodówką.Przy kupowaniu pomarańczy czy mandarynek należy zwrócić uwagę spod owocu, po przeciwnej stronie ogonka. Jeśli czym większy „otworek” tym bardziej owoc soczysty. Jeśli jest tylko niewielka kropka to na pewno owoc będzie suchy jak wiór bez smaku.
Miód
Chłodzenie przyspiesza krystalizację. Trzymać w zamkniętym słoiku w szafce kuchennej.
Chłodzenie przyspiesza krystalizację. Trzymać w zamkniętym słoiku w szafce kuchennej.
Banany, morele, kiwi, brzoskwinie, śliwki, mango
Przechowywać na zewnątrz do dopóki nie dojrzeją, lepiej zachowają składniki odżywcze.
Przechowywać na zewnątrz do dopóki nie dojrzeją, lepiej zachowają składniki odżywcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz