poniedziałek, 27 lutego 2023

Bill Gates finansuje Raka- wywołującego przez sztuczne mięso


 

Globalista i współzałożyciel Microsoftu Bill Gates zainwestował i popchnął do konsumpcji fałszywego mięsa, które może ewentualnie powodować raka z powodu składników używanych do jego produkcji.

Technokrata wyraził chęć, aby wszyscy jedli sztuczne mięso jako "przyjazną dla klimatu" alternatywę dla tego prawdziwego. W wywiadzie dla MIT Technology Review, Gates zauważył, że należy zmienić zachowania ludzi, aby polubili mięso hodowane w laboratorium. Podkreślił, że regulacje prawne mogłyby zmusić ludzi do jedzenia frankenfoodów.

"Uważam, że wszystkie bogate kraje powinny przejść na 100-procentową syntetyczną wołowinę" - powiedział Gates w wywiadzie dla Review. "Można przyzwyczaić się do różnicy w smaku, a twierdzą, że z czasem będą smakować jeszcze lepiej".

Współzałożyciel Microsoftu wskazał również na różne propozycje, które zakazują zwodniczej praktyki etykietowania mięsa hodowanego w laboratorium jako prawdziwego. Powiedział: "Istnieją wszystkie te projekty ustaw, które mówią, że to musi być nazywane, w zasadzie, śmieciami laboratoryjnymi, aby być sprzedawanym. Nie chcą, abyśmy używali etykiety wołowiny".

Co ciekawe, Daily Expose stwierdził, że Gates jest inwestorem zarówno w Memphis Meats, jak i Impossible Foods. W przypadku tej ostatniej, dołączył do Google i Amazon bigwig Jeff Bezos w bankrollingu przedsięwzięcia. Oprócz fałszywego mięsa, Gates wsparł również startup Biomilq, który stara się rozwijać laboratoryjnie hodowane mleko matki.

Pomimo dużych pieniędzy, które przeznaczył na finansowanie Impossible Foods, wolny rynek przemówił i zadeklarował, że prawdziwa rzecz jest lepsza niż jej sztuczna wersja. Przełożyło się to na niższe zyski, co doprowadziło Impossible Foods do wdrożenia środków cięcia kosztów.

Jak podaje National Pulse, Impossible Foods ogłosiło trzecią falę zwolnień 30 stycznia. Około 140 z 700 pracowników firmy zostanie zwolnionych z pracy. Firma broniła tej decyzji jako koniecznej do usprawnienia i "hiperrozwoju" biznesu. (Related: Fake meat firms collapsing due to lower sales, anti-woke backlash).
Nieśmiertelne linie komórkowe używane do tworzenia fałszywego mięsa replikują się na zawsze jak rak

Aby przemysł fałszywego mięsa był rzeczywiście opłacalny, należy zwiększyć zdolności produkcyjne. Aby to osiągnąć, firmy produkujące podróbki mięsa używają nieśmiertelnych linii komórkowych do swoich produktów. Artykuł Bloomberga z 7 lutego autorstwa pisarza naukowego Joe Fasslera objaśniał tę kwestię.

"Normalne komórki mięsne nie dzielą się wiecznie. Aby uzyskać kultury komórkowe rosnące w tempie wystarczająco dużym, aby zasilić firmę, kilka firm ... po cichu używa tego, co nazywa się nieśmiertelnymi komórkami, coś, czego większość ludzi nigdy nie jadła celowo", napisał.

Podczas gdy nieśmiertelne linie komórkowe "są zszywką badań medycznych", Fassler zauważył, że są one technicznie przednowotworowe i mogą być w pełni rakowe czasami.

"Problem polega na tym, że materiały użyte do stworzenia produktu - 'unieśmiertelnione linie komórkowe' - replikują się wiecznie, tak jak rak. Co oznacza, w efekcie, że są rakiem. Przedstawiciele przemysłu są 'pewni', że spożywanie takich produktów nie stanowi żadnego ryzyka. Ale nie trudno zauważyć, nawet jeśli produkty te są 'udowodnione' jako bezpieczne, jak ludzie mogą być zniechęceni myślą, że jedzą gloryfikowany guz."

Raw Egg Nationalist (REN) dalej zagłębił się w tę kwestię poprzez op-ed z 17 lutego dla Pulsu.

Według niego, niebezpieczeństwo związane z fałszywym mięsem wyprodukowanym przy użyciu nieśmiertelnych linii komórkowych wynika z faktu, że długoterminowe dane dotyczące bezpieczeństwa jego spożycia nie są jeszcze dostępne. Poza tym w grę wchodziły też obawy wizerunkowe.

"Producenci mięsa hodowanego w laboratorium faworyzują nieśmiertelne linie komórkowe z tych samych powodów, dla których robią to naukowcy. Ponieważ normalne komórki będą dzielić się tylko tak długo, trzeba by pobierać stałe próbki od zwierząt, aby kontynuować produkcję" - napisał REN.

"Oprócz zwiększenia kosztów, dałoby to również kłam twierdzeniu, że mięso hodowane w laboratorium jest 'wolne od okrucieństwa', ponieważ zwierzęta nadal musiałyby być hodowane - i ostatecznie zabijane w pewnym momencie - aby je wyprodukować."

**By Ramon Tomey

**Source

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz