wtorek, 24 sierpnia 2021

Dziesięć produktów żywności, aby utrzymać młody wygląd

 

 



Skóra jest najbardziej jaskrawym dowodem na to, jak dobrze lub źle traktujemy nasze ciała. To jest już notoryczne, aby stwierdzić, że jesteśmy tym, co jemy i to jest tylko logiczne, że dieta również wpływa na najbardziej rozległe organu ludzkiego ciała, które jest skóra. Procesu starzenia nie da się zatrzymać, ale możemy go przynajmniej spowolnić stosując odpowiednio dobraną dietę i prowadząc właściwy tryb życia. Oprócz dużej ilości aktywnego ruchu na świeżym powietrzu, relaksu i dobrej jakości snu, możemy to osiągnąć przede wszystkim dzięki zdrowej diecie, odpowiednio bogatej w owoce i warzywa, które są bogatym źródłem antyoksydantów. Są one skutecznym narzędziem minimalizowania szkodliwego wpływu wolnych rodników pochodzących z zanieczyszczonego środowiska. Mnóstwo owoców i warzyw, owoców morza i ryb oraz ogólnie lekka dieta to najlepsi wojownicy przeciwko przejawom upływu czasu na ludzkiej skórze.

Najnowsze badania sugerują, że dieta śródziemnomorska może pomóc w utrzymaniu długości telomerów, czyli końcowych ramion chromosomów, których skracanie jest związane ze starzeniem się. Badania pomogły potwierdzić, że niektóre składniki odżywcze mogą zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez czynniki środowiskowe. Substancje te m.in. utrzymują wilgoć w skórze i nadają jej promienny wygląd.

Zdrowa i zrównoważona dieta oparta na pełnowartościowej, minimalnie przetworzonej żywności odgrywa kluczową rolę zarówno w zmniejszaniu ryzyka zachorowania i rozwoju różnych chorób, jak i w spowalnianiu procesów związanych ze starzeniem się. Jeśli ktoś zapycha swój organizm szkodliwą i niskiej jakości żywnością, może śmiało oczekiwać, że odbije się to na jego wyglądzie - a w szczególności na skórze.

Oczywiście, czynniki dziedziczne, duża ilość odpowiedniego światła słonecznego, wysokiej jakości pielęgnacja skóry i przyjmowanie płynów również odgrywają dużą rolę, ale jeśli można wyglądać i czuć się lepiej bez zmarszczek, z miękką i gładką, cudownie atrakcyjną skórą opartą na diecie bogatej w odpowiednie pokarmy, to warto przynajmniej spróbować.

Są to pokarmy zdolne do neutralizowania procesów zapalnych, które jednocześnie chronią skórę przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego i uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Szanse na to, że skóra pozostanie zdrowa i piękna gwałtownie wzrosną wraz z ich regularnym spożywaniem.

Jagody.

Małe owoce jagodowe charakteryzują się wysokim stężeniem antyoksydantów, błonnika, witaminy C i innych ważnych składników odżywczych. Ich często ciemnoczerwony, niebieski i fioletowy kolor związany jest z zawartością przeciwutleniaczy w antocyjanach. Borówki, jeżyny, maliny i żurawiny zawierają również dużą ilość innych przeciwutleniaczy - flawanoli, a także witamin i minerałów, które pomagają spowolnić starzenie się i degenerację komórek.

Ciemne warzywa liściaste.

Ciemnozielone liście niektórych warzyw, zwłaszcza szpinaku i kapusty, zawierają przeciwutleniacze, luteinę i zeaksantynę oraz pomagają chronić organizm przed negatywnymi skutkami promieniowania ultrafioletowego. Skóra cierpi z powodu każdej ekspozycji na intensywne światło słoneczne, a skumulowany efekt powtarzających się uszkodzeń słonecznych powoduje uszkodzenie DNA górnej warstwy skóry, utrzymujące się stany zapalne, stres oksydacyjny i tłumienie odporności komórek T. Zwiększa to ryzyko wystąpienia raka skóry. Zwiększa to ryzyko zachorowania na raka skóry, a także przyspiesza jej starzenie się. Wielokrotne badania wykazały, że kobiety, które spożywają więcej zielonych i żółtych warzyw mają mniej zmarszczek.

Ogórki.

Są świetnym źródłem płynów - aż 96 procent ogórków to woda. Pomagają utrzymać nawilżenie skóry. Bardzo ważna jest zawartość minerałów: potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, a także różnych pierwiastków śladowych, zwłaszcza siarki. Siarka jest niezbędna dla zdrowia komórek skóry, włosów i paznokci. Oczyszcza ona również krew z substancji toksycznych. Wysoka zawartość krzemionki pomaga w tworzeniu kolagenu, który zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ogórek pomaga również od zewnątrz - nasze babcie wiedziały dlaczego przy obieraniu ogórków nakładają skórki na twarz :)!

Guawa.

Jedno z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu i pomaga poprawić wygląd skóry. Ponadto ma wiele innych korzyści zdrowotnych.

Pomidory.

Charakteryzują się wysoką zawartością pigmentu karotenowego likopenu, który działa jak "wewnętrzny" filtr przeciwsłoneczny i chroni skórę przed promieniowaniem UV, powstawaniem tzw. plam starczych i starzeniem się. Likopen jest bardzo silnym antyoksydantem, który zapobiega uszkodzeniom spowodowanym działaniem wolnych rodników na DNA komórek i chroni przed rakiem. Pomidory zawierają również witaminę C i potas, który reguluje zawartość wilgoci i składników odżywczych w komórkach skóry.

Awokado.

Moglibyśmy napisać cały artykuł o korzyściach zdrowotnych płynących z awokado. Jednak ważne dla zdrowia skóry są zawarte w nim kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać zdrową równowagę tłuszczów w skórze, a także witaminy E i H (biotyna), które zapewniają skórze, paznokciom i włosom znaczące wsparcie odżywcze.

 Granat.

Zawiera on punikalaginę i kwas elagowy, substancje bioaktywne o silnym działaniu przeciwzapalnym, które chronią organizm przed działaniem substancji toksycznych, poprawiają stan skóry i naczyń krwionośnych. Ale ma też szereg innych właściwości prozdrowotnych.

Dzikie ryby.

Ryby żyjące w środowisku naturalnym, zwłaszcza tłuste gatunki, takie jak sardynki, śledź, makrela i łosoś, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które pozytywnie wpływają na elastyczność i sprężystość skóry, mają duży wpływ na zmniejszenie powstawania zmarszczek, przyczyniają się do powstawania sebum, pozytywnie wpływają na nawilżenie skóry, spowalniają jej starzenie się, działają jako profilaktyka trądziku i zapobiegają uszkodzeniom skóry przez promienie słoneczne.

Orzechy włoskie.

Szczególnie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, które skutecznie przeciwdziałają starzeniu się skóry i mają właściwości przeciwzapalne. Inne korzyści dla zdrowia człowieka będą miały wiele stron.

Ciemna czekolada.

Jakość ciemnej czekolady zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy, takich jak polifenole, flawanole, katechiny i inne. Antyoksydanty flawanoli w ziarnach kakaowca chronią skórę przed skutkami promieniowania ultrafioletowego i pomagają zmniejszyć stan zapalny skóry spowodowany jej nieproporcjonalną ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe. Wysokiej jakości ciemna czekolada pomaga poprawić krążenie krwi w skórze i zwiększa zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zmarszczek.

**Source

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz