Niezbędny dla zdrowia fizycznego i psychicznego – od poczęcia aż do śmierci: kwas foliowy zwany witaminą B9 (inne nazwy: witamina B11, witamina M, witamina BC,
folacyna). Witamina B9 jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, wrażliwa
jest na światło i temperaturę – podobnie jak witamina C.
W
pokarmach występuje w postaci folianów czyli soli kwasu foliowego. Nie
można jej przedawkować pobierając z pokarmów, ale można nabawić się
niedoborów nie spożywając naturalnej i świeżej żywności zawierającej tę
witaminę.
Niedobór folianów może
powodować same niemiłe rzeczy jak m.in. niedobór soków żołądkowych,
problemy z trawieniem i wchłanianiem, obniżenie nastroju (lęk, niepokój,
drażliwość, depresja), zmniejszoną odporność na stres, bezsenność,
problemy z pamięcią i koncentracją, przedwczesną siwiznę, anemię, wady
rozwojowe płodu, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory. Czyli
wszystkie dolegliwości z jakimi obecnie na masową skalę zmagają się
ludzie w krajach Zachodu (a przyczynę takiego stanu rzeczy łatwo odkryć:
wystarczy obserwować będąc w jakimkolwiek markecie jakiego rodzaju
„żywność” przeciętny obywatel wykłada w większości na taśmę przy kasie).
Gdzie znajdziemy kwas foliowy?
Nazwa związku kwas foliowy pochodzi od łacińskiego słowa „folium” czyli liść. W istocie występuje on obficie w zielonych liściach. Zielony to kolor życia i dobrego samopoczucia!
Codzienna konsumpcja zielonych warzyw (im świeższe tym lepiej), w tym połowa z nich zjadana lub wypijana na surowo (w formie sałatki lub zielonego koktajlu) oraz oparcie swojego menu przede wszystkim na obfitości rozmaitych warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów i nasion – zapewni nam prawidłową dzienną podaż tej substancji odżywczej.
źródło: akademiawitalnosci.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz