Jak pokazują badania, ok. 65% populacji światowej, po okresie niemowlęcym traci częściowo zdolność do trawienia laktozy. Jednak według amerykańskiej FDA nietolerancja laktozy nie jest tym samym, co alergia na mleko. To bardziej nieprzyjemne odczucie, niż prawdziwa hiperreakcja układu odpornościowego. Wiele osób cierpiących na nietolerancję laktozy może bowiem spożywać niewielkie ilości tych produktów, bez ryzyka doświadczenia niepożądanych objawów.
Czym jest nietolerancja laktozy?
Nietolerancja laktozy to stan, który charakteryzuje się występowaniem niepożądanych objawów (wzdęć, gazów i biegunki), po spożyciu produktów zawierających laktozę.
Laktoza jest cukrem, który znajduje się w mleku i produktach mlecznych – serwatce, twarogu, mleku w proszku itd. By jej strawienie nie stanowiło problemu, jelito cienkie musi wytwarzać odpowiednią ilość konkretnego enzymu – laktazy. Odpowiada ona za rozkład laktozy na glukozę i galaktozę, dzięki czemu staję się możliwa do wchłonięcia przez organizm. Kiedy zdolność do wytwarzania laktazy spada, mamy do czynienia z nietolerancją laktozy.
Mnie uczono o utracie z wiekiem enzymu możliwości trawienia,
Białka kazeiny mleka, stąd wiele problemów w wieku starszym.
Większość chorób o nieznanym pochodzeniu,
Znikało, jak za sprawą różdżki po rezygnacji,
Z wszelkich produktów pochodzenia mleka ...
autor blogu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz