środa, 25 marca 2020

SŁAWOMIR PIWOWARCZYK - CYWILIZACJA U PROGU WIELKIEJ PRZEMIANY


Autorem diety optymalnej jest dr Jan Kwaśniewski - lekarz medycyny i absolwent Wojskowej Akademii Medycznej w Łodzi. Swój plan żywienia optymalnego opracował na przełomie lat 60. i 70. XX wieku, dlatego zdecydowanie różni się on od tych, które stosujemy dziś. Dieta optymalna to dieta niskowęglowodanowa, która zakłada jedzenie trzech tłustych posiłków dziennie. W żywieniu optymalnym nie ma zbyt wiele miejsca na owoce,  warzywa, sól pieczywo oraz słodycze. W ciągu dnia organizmowi można dostarczyć zaledwie 50 g węglowodanów – limit ten wyczerpują już 2 cienkie kromki chleba. Dr Kwaśniewski zaleca natomiast spożywanie serów, jajek (najlepiej powyżej 4 na dobę), podrobów, wszelkich rodzajów mięs i wędlin, ryb i tłuszczu zwierzęcego, np. masła i smalcu.
Jak porzuciłem dietę Kwaśniewskiego?

Dieta Kwaśniewskiego - efekty

Według doktora Kwaśniewskiego, stosując dietę optymalną można stracić na wadze około 5 kilogramów miesięcznie. Niekwestionowaną zaletą tego sposobu odżywiania jest fakt, iż dostarcza on organizmowi odpowiedniej ilości białka. Autor diety zapewnia również, że w dozwolonych w diecie produktach występują wszystkie składniki mineralne potrzebne człowiekowi. Mimo to, w żywieniu optymalnym zdecydowanie brakuje błonnika, który wspomaga pracę jelit i stabilizuje poziom glukozy. W świetle obecnych badań, w diecie doktora Kwaśniewskiego znajduje się zdecydowanie zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i jajek.
Udowodniono też, że jedzenie pięciu mniejszych posiłków dziennie jest znacznie bardziej korzystne od spożywania trzech dużych porcji. Prawidłowo skomponowana współczesna dieta powinna dostarczać przede wszystkim tłuszczów pochodzenia roślinnego, a także pełnoziarnistych zbóż, chudego nabiału, warzyw i owoców. W dzisiejszych czasach trudno nazwać więc dietę doktora Kwaśniewskiego w pełni zdrową.

Dieta optymalna – przykładowy jadłospis

Dzień 1:

  • śniadanie: jajecznica z dwóch jaj na boczku, 2 placki serowo-jajeczne, herbata z cytryną
  • obiad: zupa szczawiowa z jajkiem i żeberkami, ziemniaki, fasolka szparagowa
  • kolacja: galaretka z nóżek wieprzowych, 2 placki serowo-jajeczne, herbata

Dzień 2:

  • śniadanie: 2 placki serowe z jabłkami, parówka z chrzanem, papryka, herbata
  • obiad: kapuśniak, śledź w śmietanie, ziemniaki
  • kolacja: zupa mleczna przygotowana ze szklanki pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła

Dzień 3:

  • śniadanie: budyń z żółtek i śmietany z dżemem
  • obiad: 2 szklanki barszczu białego z 2 łyżkami śmietany (30% tłuszczu), pętkiem białej kiełbasy, plastrem boczku i słoniny oraz jajkiem na twardo
  • kolacja: kaszanka podsmażana na boczku wędzonym, 2 placki serowo-jajeczne, herbata

Dzień 4:

  • śniadanie: placek ze śliwkami
  • obiad: zupa grochowa, żeberka smażone na smalcu, frytki (100 g) surówka z kiszonej kapusty, 2 łyżki soku owocowego rozpuszczone w szklance wody
  • kolacja: 2 żółtka gotowane, twaróg ze śmietaną i szczypiorkiem, chleb białkowy (1 kromka), masło, 1 pomidor, 1 ogórek, 1 sałata, herbata

Dzień 5:

  • śniadanie: omlet z 2 jaj z truskawkami (100 g) na maśle, herbata
  • obiad: zupa kminkowa, golonka ugotowana z przyprawami, sos chrzanowy
  • kolacja: tort makowy z kremem, herbata z cytryną
Czytaj też:

2 komentarze: