Autor: Evangelyn Rodriguez
Nie bez powodu eksperci ds. zdrowia zalecają spożywanie dużej ilości owoców i warzyw: Żywność ta jest niezwykle bogata w składniki odżywcze i przeciwutleniacze.
Przeciwutleniacze to naturalnie występujące związki,that help fight inflammation. które pomagają zwalczać stany zapalne. Robią to poprzez neutralizowanie wolnych rodników, które mogą wywoływać stres oksydacyjny. Stres oksydacyjny może powodować nieodwracalne uszkodzenia komórek i ich składników, a uszkodzenia te są często przyczyną wielu przewlekłych schorzeń.
Ze względu na ochronne działanie przeciwutleniaczy, włączenie do diety dużej ilości pokarmów roślinnych ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Jednym z najbogatszych przeciwutleniaczy, które można uzyskać z owoców i warzyw, jest kwercetyna.that help fight inflammation.
Kwercetyna Quercetin belongs to a group of plant pigments with potent antioxidant properties należy do grupy pigmentów roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających zwanych flawonoidami. Flawonoidy Flavonoids są obecne w różnych częściach roślin, takich jak łodyga, kora, korzeń i kwiaty. Można je również znaleźć w dużej ilości w organicznych owocach, warzywach i innych produktach roślinnych o żywych odcieniach.
Flawonoidy play a variety of important roles odgrywają wiele ważnych ról w roślinach, takich jak nadawanie koloru i aromatu kwiatom, przyciąganie zapylaczy, ochrona roślin przed różnymi czynnikami stresogennymi i promowanie odporności na mróz lub suszę.
U ludzi flawonoidy w diecie, takie jak kwercetyna, zostały powiązane z wieloma efektami wspierającymi zdrowie, dzięki ich właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwmutagennym i przeciwnowotworowym, a także ich zdolności do modulowania kluczowych funkcji enzymów komórkowych.
Korzyści zdrowotne kwercetyny
Flawonole typu kwercetyny (głównie glikozydy kwercetyny), najobficiej występujące cząsteczki flawonoidów, są szeroko rozpowszechnione w roślinach. Można je znaleźć w różnych produktach spożywczych, takich jak jabłka, jagody, warzywa krzyżowe, kapary, winogrona, cebula, szalotka, herbata i pomidory.
Kwercetynę można również znaleźć w wielu nasionach, orzechach, kwiatach, korze i liściach. W rzeczywistości kwercetyna jest jednym z najczęstszych związków bioaktywnych w wielu ziołach leczniczych, takich jak miłorząb dwuklapowy, dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum) i czarny bez (Sambucus canadensis). in many medicinal herbs,
Źródła kwercetyny w żywności obejmują warzywa, owoce, jagody, orzechy, napoje i inne produkty pochodzenia roślinnego. Aby uzyskać najwyższą możliwą ilość kwercetyny z tych źródeł diety, upewnij się, że wybierasz produkty ekologiczne.organically grown tomatoes contain 79 percent more quercetin
Według badań, organicznie uprawiane pomidory zawierają o 79 procent więcej kwercetyny niż te uprawiane konwencjonalnie, co sugeruje, że sposób uprawy żywności wpływa na zawartość kwercetyny. Oprócz produktów ekologicznych, kwercetyna jest również obecna w różnych rodzajach miodu z różnych źródeł roślinnych oraz w suplementach diety.
Oto potwierdzone naukowo korzyści zdrowotne kwercetyny: (h/t to Blog.PaleoHacks.com)Blog.PaleoHacks.com)
Zmniejsza stan zapalny
Przewlekły stan zapalny jest powiązany z rozwojem i postępem wielu poważnych chorób, takich jak zapalenie stawów, choroba Alzheimera, choroby układu krążenia i cukrzyca. Badania opublikowane w 2004 roku powiązały również przewlekły stan zapalny z różnymi rodzajami raka, zwracając uwagę na jego rolę na różnych etapach rozwoju nowotworu.
Chociaż stan zapalny jest normalną częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu, wykazano, że długotrwały stan zapalny powoduje uszkodzenie komórek, tkanek i narządów. Jednym ze skutecznych sposobów na zmniejszenie stanu zapalnego jest zwiększenie spożycia pokarmów bogatych w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, takie jak kwercetyna. Badania wykazały, że kwercetyna może hamować enzymy zapalne, takie jak cyklooksygenaza, i obniżać poziom białka C-reaktywnego, markera stanu zapalnego.
Wzmacnia układ odpornościowy
Układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony organizmu przed patogenami, takimi jak wirusy, bakterie i grzyby. Wzmocnienie układu odpornościowego to świetny sposób na uniknięcie chorób, a można to łatwo zrobić, prowadząc zdrowy tryb życia i jedząc dużo pokarmów wzmacniających odporność, takich jak owoce i warzywa zawierające kwercetynę. Według badań, kwercetyna ma właściwości immunomolinked chronic inflammation to different types of cancer, dulujące, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowych odpowiedzi immunologicznych.
Ponadto kwercetyna jest silnym związkiem przeciwwirusowym zdolnym do hamowania wczesnych etapów infekcji wirusowej, hamowania replikacji wirusa i zmniejszania stanu zapalnego spowodowanego infekcją wirusową. cause damage to cells, tissues and organs. Dzięki swojemu działaniu przeciwwirusowemu kwercetyna może również pomóc wzmocnić odporność na wirusy wywołujące powszechne choroby. (Powiązane: Badanie: Kwercetyna oferuje kluczowe korzyści dla serca i układu odpornościowego).quercetin can inhibit inflammatory enzymes, such as cyclooxygenase,
Pomaga zmniejszyć reakcje alergiczne
Nie bez powodu głównym składnikiem wielu leków przeciwalergicznych jest wyciąg z kwercetyny: Jako silny immunomodulator, Your immune system kwercetyna może nie tylko pomóc zmniejszyć stan zapalny, ale także złagodzić objawy alergii. Badania na hodowlach komórkowych pokazują, że kwercetyna może zapobiegać uwalnianiu histaminy przez komórki odpornościowe, substancji chemicznej odpowiedzialnej za wiele objawów alergii, takich jak katar czy kichanie.quercetin has immunomodulatory properties t
Ze względu na swoje właściwości antyalergiczne, naukowcy uważają, że kwercetyna może być również stosowana w leczeniu astmy oskrzelowej, alergicznego nieżytu nosa i reakcji anafilaktycznych spowodowanych spożyciem alergenów pokarmowych. (Powiązane: Silny związek roślinny kwercetyna oferuje ulgę od alergii).
capable of inhibiting the early stages of viral infection, suppressing viral replication and reducing inflammation caused by a viral infection. (Related: Study: Quercetin offers key benefits for your heart and immune system.)
Pomaga zwalczać raka
Według kilku badań na hodowlach komórkowych, kwercetyna jest silnym środkiem przeciwnowotworowym, który może hamować proliferację szerokiej gamy nowotworów, takich jak prostata, wątroba, płuca, piersi, pęcherz moczowy, krew, okrężnica, jajnik, komórki raka limfoidalnego i nadnerczy.inhibit the proliferation of a wide range of cancers,
Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Immunology wykazało również, że kwercetyna może hamować wzrost nowotworów poprzez ograniczenie rozwoju nowych naczyń krwionośnych. Proces ten, znany jako angiogeneza, jest tym, na czym polegają komórki nowotworowe, aby uzyskać więcej składników odżywczych i tlenu w celu podtrzymania ich wzrostu.quercetin can suppress the growth of tumors b
Oprócz hamowania angiogenezy, badania wykazały, że kwercetyna może również indukować zaprogramowaną śmierć komórki lub apoptozę w komórkach nowotworowych poprzez zwiększenie ekspresji cząsteczek proapoptotycznych. Kwercetyna może również wyzwalać mitochondrialny szlak apoptozy i zmniejszać ekspresję cząsteczek antyapoptotycznych.increasing the expression of pro-apoptotic molecules.
Zapobiega i leczy COVID-19
Targeting viral proteins responsible for viral entry i Celowanie w białka wirusowe odpowiedzialne za wnikanie wirusa do komórek gospodarza jest skutecznym mechanizmem hamowania infekcji wirusowych. Kwercetyna okazała się silnym środkiem przeciwwirusowym, który hamuje wnikanie wirusów do komórek poprzez interakcję z hemaglutyniną (podjednostką HA2), glikoproteiną, która umożliwia wirusom infekowanie komórek.
Innym sposobem na zahamowanie lub spowolnienie infekcji wirusowej jest ukierunkowanie na różne etapy cyklu życiowego wirusa, takie jak tworzenie i uwalnianie dojrzałych cząstek wirusa z komórek. Wykazano, że kwercetyna zmniejsza liczbę kopii białek NP i M2, które kodują odpowiednio nukleoproteiny i białka kanałowe wirusa grypy.
Kwercetyna jest również skuteczna przeciwko wirusowi SARS, do którego wirus SARS-CoV-2 - wirus wywołujący zakażenie koronawirusem Wuhan (COVID-19) - jest bardzo podobny. Uważa się, że kwercetyna działa przeciwko wirusowi COVID poprzez hamowanie różnych etapów cyklu życiowego wirusa. W ludzkich komórkach kwercetyna może zmieniać ekspresję 30 procent genów kodujących białka docelowe SARS-CoV-2, potencjalnie zakłócając aktywność 85 procent tych białek. Dzięki temu mechanizmowi kwercetyna może pomóc w zapobieganiu infekcji COVID-19.
Innym obiecującym podejściem do zapobiegania the COVID-19 spike protein COVID-19 jest hamowanie interakcji między białkiem kolca COVID-19 a enzymem konwertującym angiotensynę (ACE2), co ułatwia infekcję. Badania hodowli komórkowych pokazują, że kwercetyna w fizjologicznie istotnych stężeniach może zapobiegać tej interakcji, co czyni ją silnym środkiem przeciwwirusowym przeciwko COVID-19.Quercetin and its derivatives
Wykazano również, że kwercetyna i jej pochodne celują w proteazę podobną do 3-chymotrypsyny (3CLpro), ważny enzym dla replikacji wirusa. Wiążąc się z tym białkiem, kwercetyna może powstrzymać replikację wirusa COVID-19 i infekowanie zdrowych komórek.
Jak donoszą badania, kwercetyna wywiera swoje działanie przeciwwirusowe bez szkody dla zdrowych komórek. Suplementacja kwercetyną jest realną opcją leczenia dla pacjentów z COVID-19, dzięki zdolności flawonoidu do hamowania replikacji wirusa.
Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem, środkiem przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwalergicznym i immunomodulującym. Ciesz się wieloma korzyściami zdrowotnymi tego fitoskładnika, dodając więcej organicznych owoców i warzyw do swojej codziennej diety.
Nie bez powodu głównym składnikiem wielu leków przeciwalergicznych jest wyciąg z kwercetyny: Jako silny immunomodulator, kwercetyna może nie tylko pomóc zmniejszyć stan zapalny, ale także złagodzić objawy alergii. Badania na hodowlach komórkowych pokazują, że kwercetyna może zapobiegać uwalnianiu histaminy przez komórki odpornościowe, substancji chemicznej odpowiedzialnej za wiele objawów alergii, takich jak katar czy kichanie. chemical responsible for many of the symptoms of allergy,
Ze względu na swoje właściwości antyalergiczne, naukowcy uważają, anti-allergic properties, że kwercetyna może być również stosowana w leczeniu astmy oskrzelowej, alergicznego nieżytu nosa i reakcji anafilaktycznych spowodowanych spożyciem alergenów pokarmowych. (Powiązane: Silny związek roślinny kwercetyna oferuje ulgę od alergii ).Potent plant compound quercetin offers relief from allergies.)
Pomaga zwalczać raka
Według kilku badań na hodowlach komórkowych, kwercetyna jest silnym środkiem przeciwnowotworowym, który może hamować proliferację szerokiej gamy nowotworów, takich jak prostata, wątroba, płuca, piersi, pęcherz moczowy, krew, okrężnica, jajnik, komórki raka limfoidalnego i nadnerczy. can inhibit the proliferation of a wide range of cancers,
Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Immunology quercetin can suppress the growth of tumors by rwykazało również, że kwercetyna może hamować wzrost nowotworów poprzez ograniczenie rozwoju nowych naczyń krwionośnych. Proces ten, znany jako angiogeneza, jest tym, na czym polegają komórki nowotworowe, aby uzyskać więcej składników odżywczych i tlenu w celu podtrzymania ich wzrostu.
Oprócz hamowania angiogenezy, badania wykazały, że kwercetyna może również indukować zaprogramowaną śmierć komórki lub apoptozę w komórkach nowotworowych poprzez zwiększenie ekspresji cząsteczek proapoptotycznych.increasing the expression of pro-apoptotic molecules. Kwercetyna może również wyzwalać mitochondrialny szlak apoptozy i zmniejszać ekspresję cząsteczek antyapoptotycznych.
Zapobiega i leczy COVID-19
Celowanie w białka wirusowe odpowiedzialne zTargeting viral proteins responsible for viral entry a wnikanie wirusa do komórek gospodarza jest skutecznym mechanizmem hamowania infekcji wirusowych. Kwercetyna okazała się silnym środkiem przeciwwirusowym, który hamuje wnikanie wirusów do komórek poprzez interakcję z hemaglutyniną (podjednostką HA2), glikoproteiną, która umożliwia wirusom infekowanie komórek.
Innym sposobem na zahamowanie lub spowolnienie infekcji wirusowej jest ukierunkowanie na różne etapy cyklu życiowego wirusa, takie jak tworzenie i uwalnianie dojrzałych cząstek wirusa z komórek. Wykazano, że kwercetyna zmniejsza liczbę kopii białek NP i M2, które kodują odpowiednio nukleoproteiny i białka kanałowe wirusa grypy.
Kwercetyna jest również skuteczna przeciwko wirusowi SARS, do którego wirus SARS-CoV-2 - wirus wywołujący zakażenie koronawirusem Wuhan (COVID-19) - jest bardzo podobny. Uważa się, że kwercetyna działa przeciwko wirusowi COVID poprzez hamowanie różnych etapów cyklu życiowego wirusa. W ludzkich komórkach kwercetyna może zmieniać ekspresję 30 procent genów kodujących białka docelowe SARS-CoV-2, potencjalnie zakłócając aktywność 85 procent tych białek. Dzięki temu mechanizmowi kwercetyna może pomóc w zapobieganiu infekcji COVID-19.
Innym obiecującym podejściem do zapobiegania COVID-19 jest hamowanie interakcji między białkiem kolca COVID-19 a enzymem konwertującym angiotensynę (ACE2), co ułatwia infekcję. Badania hodowli komórkowych pokazują, że kwercetyna w fizjologicznie istotnych stężeniach może zapobiegać tej interakcji, co czyni ją silnym środkiem przeciwwirusowym przeciwko COVID-19 .the COVID-19 spike protein
Wykazano również, że kwercetyna i jej pochodne celują w proteazę podobną do 3-chymotrypsyny (3CLpro), ważny enzym dla replikacji wirusa.Quercetin and its derivatives Wiążąc się z tym białkiem, kwercetyna może powstrzymać replikację wirusa COVID-19 i infekowanie zdrowych komórek.
Jak donoszą badania, kwercetyna wywiera swoje działanie przeciwwirusowe bez szkody dla zdrowych komórek. Suplementacja kwercetyną jest realną opcją leczenia dla pacjentów z COVID-19, dzięki zdolności flawonoidu do hamowania replikacji wirusa.
Kwercetyna jest silnym przeciwutleniaczem, środkiem przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwalergicznym i immunomodulującym. many health benefits of this phytonutrient by Ciesz się wieloma korzyściami zdrowotnymi tego fitoskładnika, dodając więcej organicznych owoców i warzyw do swojej codziennej diety.
**Source
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz