poniedziałek, 28 marca 2022

DHA, światło, olej z alg i mózg kwantowy

 

Jak zareagowalibyście, gdybyście usłyszeli, że kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest ważniejszy niż samo DNA? Dokładnie to samo twierdzi Michael Crawford, dyrektor Instytutu Chemii Mózgu i Żywienia Człowieka w Imperial College w Londynie.

Michael zdobył wiele nagród i jest doskonałym przykładem multidyscyplinarnego naukowca z rozległą wiedzą z zakresu zdrowia, wellness, genetyki, biologii kwantowej i nie tylko.

Zdobył Międzynarodową Nagrodę za Nowoczesne Żywienie za pracę nad nienasyconymi kwasami tłuszczowymi we wczesnym rozwoju mózgu i zdrowiu człowieka, a w 2012 roku opublikował wstrząsającą pracę zatytułowaną "Kwantowa teoria niezastąpionej roli kwasu dokozaheksaenowego w sygnalizacji komórek nerwowych na przestrzeni ewolucji".

Większość cząsteczek w przyrodzie zmieniała się w ciągu bardzo długiego "czasu", być może milionów lub miliardów lat, aby dostosować swoją zdolność do funkcjonowania w najbardziej energooszczędny i optymalny sposób.

Czy DHA jest równie ważne lub ważniejsze niż samo DNA? Jest to pytanie, które warto zbadać.

Kwas tłuszczowy omega-3 znany jako DHA jest jednym z niewielu kwasów, które zachowały swoją skuteczność.

Mówiąc inaczej, DHA pozostał niezmieniony, ponieważ odgrywał swoją rolę tak dobrze i tak skutecznie w mózgu, układzie nerwowym i oczach.

Wyciągając bezpośrednio z abstraktu w przełomowej pracy Crawforda, znajdujemy fascynujące stwierdzenia:

"Podczas gdy aminokwasy mogły być syntetyzowane ponad 4 miliardy lat temu, tylko metabolizm oksydacyjny pozwala na syntezę wysoko nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytwarzając w ten sposób nowe gatunki cząsteczek lipidowych dla wyspecjalizowanych błon komórkowych. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) stanowił podstawę rozwoju fotoreceptora, a przekształcanie fotonów w energię elektryczną stymulowało ewolucję układu nerwowego i mózgu.

Od tego czasu DHA zachował się jako główny składnik acylowy synaptycznych i neuronalnych błon sygnałowych fotoreceptorów u głowonogów, ryb, płazów, gadów, ptaków, ssaków i ludzi. To ekstremalne zachowanie w elektrycznych błon sygnalizacyjnych pomimo dużych zmian genomicznych sugeruje, że to DHA dyktuje DNA, a nie ogólnie przyjęte odwrotnie.

Proponujemy teoretyczne wyjaśnienie, oparte na kwantowo-mechanicznych właściwościach DHA, które pozwala na tak ekstremalną konserwację. Unikalna struktura molekularna DHA pozwala na kwantowy transfer i komunikację ?-elektronów, co wyjaśnia precyzyjną depolaryzację błon siatkówki i spójne, zorganizowane sygnalizacji neuronowej, która charakteryzuje wyższej inteligencji."

Do soczystej części tej fascynującej informacji przejdziemy nieco dalej, ale najpierw musimy zrozumieć podstawy tego, czym jest DHA i jakie ma działanie.
DHA, olej rybi i olej z alg

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest kwasem tłuszczowym omega-3, który jest niezbędny dla zdrowia mózgu, serca, oczu, prawidłowej odpowiedzi zapalnej, rozwoju mózgu w okresie ciąży i wczesnego dzieciństwa oraz wielu innych.

Ten długołańcuchowy kwas tłuszczowy omega-3 musi być spożywany i funkcjonuje w błonach komórkowych całego organizmu, pomagając w przekazywaniu wiadomości między układami nerwowymi.

DHA łatwo ulega utlenieniu, dlatego organizm zużywa go, a następnie potrzebuje ciągłej dostawy świeżego kwasu, aby móc optymalnie funkcjonować.

Odkryto, że DHA wspomaga wiele różnych aspektów zdrowia.

Większość ludzi automatycznie utożsamia kwasy Omega-3 z olejem rybnym, ale czy wiesz, że to algi zawierają DHA? Ryby żywią się algami, a więc są ich pośrednim źródłem.

Ale ta "ryba w środku" nie jest absolutnie konieczna.

Możemy udać się prosto do źródła i uzyskać prawdziwe, czyste i oryginalne źródło DHA w naturze.

W naturze ryby nie wytwarzają kwasów omega-3. Organizm, który przechwytuje światło słoneczne, aby wytworzyć DHA, to złota alga. Jest to naturalny panel słoneczny. Więcej informacji na temat tego kwantowo-mechanicznego efektu zostanie omówionych poniżej.

Nie oznacza to jednak, że należy lub nie należy zaprzestać spożywania ryb. Jak zawsze, decyzje żywieniowe to prawo wyboru każdego człowieka.

Spożywanie kilku porcji łososia tygodniowo dostarczy pewnych ilości DHA i będzie miało znaczenie odżywcze, ale nie osiągnie poziomu spożycia terapeutycznego, zwłaszcza jeśli dana osoba chce wspierać zdrowie mózgu i neurogenezę. 

Wykazano, że spożywanie 1000 mg do 2000 mg DHA dziennie przez okres 3 miesięcy zwiększa poziom DHA i pomaga w osiągnięciu szczytowego poziomu Omega-3, co zostanie omówione bardziej szczegółowo nieco dalej.

Dla przykładu, przeciętna porcja łososia (3 uncje) dostarcza około 1240 mg DHA.

Jeśli ktoś chciałby osiągnąć terapeutyczny poziom spożycia DHA, aby wspomóc zdrowie mózgu i neurogenezę, musiałby spożywać co najmniej 5,6-11,2 porcji tygodniowo.

Choć z pewnością znajdą się entuzjaści łososia i innych owoców morza, którzy osiągną ten poziom, nie jest to poziom DHA, który osiąga większość ludzi w populacji ogólnej.

Według National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Wytyczne Dietetyczne USDA (które, nawiasem mówiąc, są często żałośnie błędne w swoich sugestiach dotyczących spożycia składników odżywczych i optymalizacji zdrowia) sugerują, że dorośli powinni spożywać około 8 uncji tygodniowo, co dałoby tylko nieco ponad 3300 mg DHA tygodniowo. 

W roku 2019, który był ostatnią aktualizacją tych liczb przez NOAA, przeciętny Amerykanin osiąga jedynie nieco ponad 2 400 mg DHA tygodniowo.

Ponadto istnieje wiele czynników, które decydują o tym, ile DHA znajduje się w łososiu lub innym źródle pokarmowym.

Aby uzyskać prawdziwą liczbę dla każdej porcji, najlepiej byłoby wiedzieć, gdzie ryba została wyhodowana lub złowiona, jakie było jej źródło pożywienia w celu pozyskania DHA (pamiętajmy, że ryba zjada algi, aby uzyskać DHA), ile alg zjadła i ile DHA było obecne w algach. Należy również wziąć pod uwagę inne możliwe problemy środowiskowe.

Dlatego określenie dokładnej i wiarygodnej ilości DHA może okazać się trudne.

Ponownie możemy stwierdzić, że spożycie DHA przez przeciętną osobę w ciągu tygodnia nie osiąga poziomów terapeutycznych, które zapewniają osiągnięcie szczytowego poziomu omega-3 w mózgu i organizmie.

Dla większości ludzi suplementacja może być bardziej realistycznym sposobem na osiągnięcie tych poziomów terapeutycznych, a wszelkie dodatkowe źródła DHA w diecie są dodatkową korzyścią.

Analogię można by opisać jako konto bankowe. Aby je uzupełnić, większości ludzi łatwiej jest suplementować i otrzymywać znane, dokładne ilości DHA, podczas gdy dodatkowe źródła pokarmowe działają jak odsetki uzyskane dzięki przechowywaniu pieniędzy na koncie bankowym, a te inne źródła stanowią dodatkową korzyść.
Zdrowie mózgu, napięcie i rozwój układu nerwowego

DHA jest wykorzystywany jako główny składnik budulcowy w procesie wzrostu nowych neuronów i wykazano, że zwiększa poziom czynnika neurotroficznego pochodzenia mózgowego (BDNF).

Jest to białko należące do grupy czynników wzrostu zwanych neurotrofinami, które sprzyja przetrwaniu i wzmacnianiu istniejących neuronów, a także sprzyja "wzrostowi i różnicowaniu się nowych neuronów i synaps".

Czasami nazywany jest również "Master Omega", co pozwala zmaksymalizować szybkość i wydajność umysłową i poznawczą. 

Idąc nieco dalej, wiemy, że ludzki mózg zawiera zdumiewającą liczbę 86 miliardów neuronów i ma około 150 bilionów synaps. Synapsy te nie są w rzeczywistości połączone, lecz stanowią przestrzenie między neuronami.

To właśnie w nich neurony wysyłają i odbierają sygnały elektryczne, które przekazują informacje między sobą i w całym układzie nerwowym.

Aby ta błyskawiczna komunikacja mogła się odbywać, najważniejsza jest wydajność przesyłu energii. 

Ludzki mózg zawiera zdumiewającą liczbę 86 miliardów neuronów i ma około 150 bilionów synaps.

Ponieważ jednak ilość energii potrzebnej neuronom do funkcjonowania może być niewielka, neurony te muszą zachować delikatną równowagę: muszą wytwarzać jak najwięcej energii, ale jednocześnie budować połączenia synaptyczne, które się rozgałęziają i pozwalają zachować jak najwięcej energii.

Oszacowano, że szybkość sygnałów neuronowych w ludzkim mózgu jest około 2 miliony razy mniejsza niż w komputerach elektronicznych, a uważa się, że komputery te są około 10 milionów razy szybsze pod względem liczby sygnałów na sekundę.

Jednak mózg ludzki pokonuje tę ogromną różnicę dzięki liczbie neuronów i połączeń synaptycznych (przypomnijmy, że jest to około 86 miliardów neuronów i 150 bilionów połączeń synaptycznych).

Możemy więc postrzegać ludzki mózg jako baterię, która ma napięcie - i to właśnie DHA jest odpowiedzialny za generowanie tego napięcia przez błony komórkowe.

Krótko wyjaśniając, napięcie jest "definiowane jako różnica potencjałów elektrycznych pomiędzy dwoma punktami", a w tym przypadku jest to różnica pomiędzy wewnętrzną i zewnętrzną stroną dwuwarstwy lipidowej neuronu.

Napięcie na błonie neuronu wynosi około 0,07 V, a jeśli podzielimy to przez średnią grubość błony neuronu (5 nanometrów), otrzymamy 14 milionów woltów/metr. 

Równanie wygląda następująco:

-(0,07 V) / (5×10-9 metrów) = 14 000 000 woltów/metr

Dla szokującego porównania, napięcie potrzebne do wytworzenia błyskawicy w czasie burzy wynosi tylko 3 000 000 woltów/metr. 

Oznacza to, że w przeliczeniu na metr napięcie w mózgu jest prawie 5 razy silniejsze niż to, które jest potrzebne do wytworzenia błyskawicy! 

Napięcie w mózgu jest czymś naprawdę niezwykłym.

DHA pobiera fotony ze Słońca i przekształca tę energię w napięcie, które pomaga w pracy naszego mózgu, oczu i układu nerwowego.

Jak wspomniano wcześniej, uważa się, że DHA został tak dobrany przez Naturę, aby maksymalnie przyspieszyć komunikację między neuronami.

Gdybyśmy nie mieli DHA w naszym mózgu i układzie nerwowym, byłoby nam znacznie trudniej przetwarzać dane sensoryczne, które otrzymujemy za pośrednictwem całego układu nerwowego.

W książce Neurony i zasada DHA autorzy Raymond i David Valentine opisują bardzo ciekawą właściwość DHA.

"Ponieważ ogony DHA są w ciągłym ruchu, łańcuchy te nie zatrzymują się na tyle długo, aby związać się ze swoimi sąsiadami i utworzyć twardy olej, typowy dla masła lub smalcu. W związku z tym łańcuchy DHA utrzymują powierzchnię błony w ciągłym ruchu nawet w ekstremalnie niskich temperaturach.

DHA jest odpowiedzialny za ten ekstremalny ruch, ponieważ utrzymuje siebie, sąsiednie łańcuchy i inne składniki błony w ciągłym ruchu (np. obracając się i poruszając na boki)...

Neurony i komórki zmysłowe wykorzystują ruch ogonków DHA do zwiększenia szybkości wysyłanych przez nie sygnałów.  W ten sposób DHA staje się rozrusznikiem prędkości mózgu, a bez niego nasz system sensoryczny byłby prawdopodobnie znacznie wolniejszy."

Podobnie jak w żyroskopie, DHA działa w sposób utrzymujący ciągły ruch energii i elektryczności w całym mózgu i układzie nerwowym.

Dlatego DHA jest potrzebny do rozwoju mózgu i odpowiada za 97% kwasów tłuszczowych omega-3 znajdujących się w mózgu oraz stanowi 25% całkowitej zawartości tłuszczów wielonienasyconych w mózgu.

W pierwszych 6 miesiącach życia człowieka DHA jest niezbędny i szczególnie ważny dla rozwoju układu nerwowego i mózgu dziecka.

W USA występuje jeden z najniższych na świecie poziomów DHA w mleku matki, co sugeruje, że matki potrzebują suplementacji DHA przed, w trakcie i po ciąży.  Ponownie zaleca się przyjmowanie co najmniej 600 mg DHA dziennie, a nawet więcej, co okazało się korzystne.

W rzeczywistości DHA jest uwzględnione w australijskiej polityce zdrowia publicznego dla matek w ciąży.
Synaptamid i neurogeneza

Innym ciekawym aspektem DHA jest jego związek z czymś, co nazywa się synaptoamidem.

Związek ten szybko zyskuje coraz większe zainteresowanie w dziedzinie biohackingu i neurohackingu i jest przedmiotem ekscytujących badań naukowych.

Synaptamid (N-Docosahexaenoylethanolamine) jest endokannabinoidem i metabolitem podobnym do anandamidu, który powstaje z DHA. W mózgu istnieje ścisły związek między poziomem synaptoamidu i jego prekursora, DHA.

W stężeniu nanomolarnym synaptamid sprzyja neurogenezie, wzrostowi neurytów i synaptogenezie w rozwijających się neuronach.

Synaptamid sprzyja wzrostowi neurytów, synaptogenezie i neurogenezie. Powyższa grafika przedstawia różne etapy neurogenezy oraz to, w jaki sposób stres, bieganie, uczenie się i wzbogacanie odgrywają różne role na etapach proliferacji, różnicowania i przetrwania wzrostu i rozwoju neuronów.

Ponieważ synaptoamid jest wytwarzany z DHA, spożycie DHA staje się czynnikiem determinującym tempo wytwarzania synaptoamidu.

Jeśli spożywa się odpowiednią ilość DHA, można wytworzyć odpowiednią ilość synaptamidu.

Należy się spodziewać, że zainteresowanie i badania nad tym specyficznym związkiem będą nadal rosły.
Geny, telomery i płodność

W układzie nerwowym DHA wspomaga ekspresję genów, co oznacza, że DHA wpływa na geny.

Bardzo interesującym aspektem jest to, że DHA wiąże się z ligandem jądrowego receptora aktywowanego proliferatorami peroksysomów gamma (PPAR-?), który jest ukierunkowany na geny związane z prawidłowym wydzielaniem insuliny, prawidłowym poziomem cukru we krwi i metabolizmem kwasów tłuszczowych.

Temat różnych PPAR-ów jest bardzo obszerny i poświęciłem wiele czasu na jego zbadanie. Ponieważ jest to tak obszerny temat, nie będę go tutaj omawiać, ale naukowcy mogą chcieć bliżej przyjrzeć się tym specjalnym receptorom.

Ponadto, jako że DHA odnosi się do genów i zdrowej ekspresji genów, telomery są również tematem, który zyskał ogromną popularność w dziedzinie biohackingu i wellness, ponieważ DHA wspomaga rozmiar telomerów. Telomery są odcinkami DNA, które znajdują się na końcach chromosomów.

Telomery stanowią zakończenia chromosomów i są zbudowane z DNA.

Ogólnie rzecz biorąc, zadaniem telomerów jest ochrona długowieczności informacji genetycznej w chromosomie. Wiadomo jednak, że wiele czynników związanych z dietą i stylem życia powoduje skracanie się telomerów.

Nic dziwnego, że wykazano, iż DHA wspomaga długość i długowieczność telomerów.

Ta dziedzina nauki nazywana jest genomiką żywieniową, która obejmuje nutrigenomikę i nutrigenetykę i "bada interakcje-mechanizmy oddziaływania składników odżywczych z DNA w zdrowiu człowieka". W tym kontekście nutrigenetyka bada wpływ wariantów genetycznych na odpowiedź żywieniową, natomiast nutrigenomika bada, jak składniki odżywcze i bioaktywne związki żywnościowe wpływają na funkcje genów poprzez modyfikacje epigenetyczne."
DHA, zdrowie oczu, światło i szyszynka

Podczas godzinnego czytania książki oczy wykonują średnio ponad 10 000 ruchów koordynacyjnych, podczas gdy przeciętny człowiek mruga do 15 000 razy dziennie.

Aby było to możliwe, w oczach znajdują się pewne składniki strukturalne, które są niezbędne do wykonania tych ruchów.

DHA należy do najważniejszych z nich.

Należy jednak pamiętać, że oczy mogą odbierać tylko 0,0035% całego spektrum elektromagnetycznego. To 0,0035% postrzegamy jako kolory tęczy i różne odcienie pomiędzy nimi. Ta część widma jest tym, co widzimy w ciągu dnia.

Siatkówka oka zawiera zdumiewającą liczbę 91 milionów pręcików i około 4,5 miliona czopków, z których wszystkie mają błony wypełnione DHA, które działają jak fotoreceptory i wychwytują widzialne spektrum światła.

Fotoreceptory w oku przekształcają energię fotonów (fal świetlnych) pochodzących ze Słońca w energię elektryczną, która jest następnie przekazywana do całego układu nerwowego.

Pręciki i czopki znajdują się wewnątrz siatkówki i są fotoreceptorami światła.

Fotony pochodzące ze słońca uderzają w siatkówkę i są przekształcane w sygnał elektryczny, który mózg może następnie przetłumaczyć. DHA jest niezbędny w tym procesie i, jak wspomniano powyżej, jest powodem, dla którego jesteśmy w stanie czytać i interpretować te słowa.

Z naszymi dwoma skierowanymi na zewnątrz oczami związana jest szyszynka, nazywana czasem "trzecim okiem" lub "siedliskiem duszy".

Neurony w szyszynce są również wypełnione DHA i wykazano, że zmiany w poziomie DHA dobrze korelują ze zdrowym funkcjonowaniem szyszynki i prawidłową produkcją melatoniny.
Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Wątroba kontroluje i utylizuje trójglicerydy i cholesterol. Wątroba produkuje i rozprowadza trójglicerydy i cholesterol nie bez powodu, a mianowicie w celu wspierania naturalnego, ogólnego stanu zdrowia.

Lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) należą do klasy lipoprotein, które przenoszą kwasy tłuszczowe i cholesterol z tkanek organizmu do wątroby. Zazwyczaj około 30% cholesterolu we krwi jest przenoszone przez HDL.

Wiadomo, że HDL transportuje cholesterol z tkanek i tętnic z powrotem do wątroby. Dlatego właśnie HDL nazywany jest "dobrym cholesterolem", ponieważ usuwa cholesterol z tętnic.

Aby wspomóc zdrowie układu krążenia i cholesterol, kwasy omega-3 DHA i EPA działają na trzy ważne sposoby.

Jako podstawowe naturalne składniki decydujące o wielkości cholesterolu LDL, łańcuchy boczne omega-3 DHA i EPA są zintegrowane na poziomie molekularnym, działając bezpośrednio tam, gdzie powstają cząsteczki triglicerydów.

Po drugie, jako cząsteczki sygnalizujące, wspierają zdrową odpowiedź zapalną w układzie sercowo-naczyniowym.

Po trzecie, jako główny składnik tkanek serca i wątroby, DHA wspomaga optymalne funkcjonowanie tych tkanek.

Wykazano, że oprócz wspierania prawidłowego poziomu cholesterolu, DHA i EPA wspomagają funkcjonowanie komórek śródbłonka i tętnic, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Mitochondria, ATP i kardiolipina

Akrecja DHA jest procesem gromadzenia zapasów lub rezerw wyższego poziomu DHA w miarę upływu czasu. Akrecja jest jednak naturalnie ograniczona do średniego idealnego poziomu około 8% całkowitego składu błon omega-3, co oznacza, że nie stwarza ryzyka przedawkowania lub skutków ubocznych.

Większość ludzi utrzymuje się na poziomie około 4% całkowitego składu błon omega-3 i ma bardzo mało DHA w mitochondrialnej kardiolipinie. Mitochondria są najbardziej obfite w mięśniu sercowym i neuronach. Te 4% oznacza, że większość ludzi działa na poziomie około połowy swoich możliwości w zakresie rezerw DHA.

Oznacza to, że większość ludzi może odnieść korzyści z akrecji DHA (budowania odpowiedniego poziomu DHA w organizmie).

Podsumowanie 16 badań klinicznych na ludziach z zastosowaniem DHA z alg dowodzi, że terapia akrecji tkankowej jest skuteczna i wspomaga długowieczność. Stosując średnio od 1000 mg do 2000 mg DHA dziennie, dana osoba podwoi całkowitą ilość omega-3 w czerwonych krwinkach w ciągu 90 dni, a we wszystkich komórkach w ciągu 12 miesięcy.

Inne badania z podobnym poziomem spożycia potwierdzają akumulację DHA w mitochondrialnej kardiolipinie w tych samych okresach czasu. Wyniki kilku z tych badań zostaną wymienione w sekcji Referencje.

W tym miejscu do gry wchodzi mitochondrialna kardiolipina. Kardiolipina jest kompleksem lipidowym, który może powstawać tylko z określonych kwasów tłuszczowych. Wyjątkowość kardiolipiny polega na tym, że jest ona nowym fosfolipidem wytwarzanym wyłącznie w mitochondriach.

Jak wiadomo, mitochondria są kwantowymi fabrykami energii dla naszego ciała i komórek i to właśnie tam odbywa się wytwarzanie energii.

Kardiolipina działa jak pułapka protonowa, która zapewnia syntazie ATP napięcie potrzebne do zwiększenia transferu elektronów i zmniejszenia ich ucieczki.

DHA omega-3 dosłownie pomaga w utrzymaniu struktury i funkcji mitochondriów.

Komórkowe wchłanianie DHA i EPA prowadzi do odkładania się w błonach plazmatycznych komórek, ale tylko DHA jest dalej odkładany w strukturze mitochondrialnej jako kardiolipina połączona z DHA.

Dzieje się tak jednak tylko przy odpowiednim spożyciu DHA w dłuższym okresie czasu. Kardiolipina DHA pełni wówczas funkcję w produkcji energii i integralności organelli.

Oznacza to, że regularne spożywanie DHA jest ważne dla zachowania zdrowia mitochondriów.

Kardiolipina odgrywa również rolę, która jest niezbędna dla szczególnego kształtu krystek mitochondrialnych.

Jak zauważa ScienceDirect: "Krysty mitochondrialne są dynamicznymi przedziałami bioenergetycznymi, których kształt zmienia się w różnych warunkach fizjologicznych i stał się potencjalnym modulatorem bioenergetyki mitochondrialnej...".

DHA jest jedynym kwasem omega-3, który może być wykorzystany do wytworzenia tego nowego lipidu znanego jako kardiolipina, ale tylko wtedy, gdy DHA jest stale dostępny w diecie w wystarczająco dużych ilościach. DHA ma również właściwości elektroprzewodzące, co ma wiele zastosowań w mózgu, układzie nerwowym, oczach i układzie sercowo-naczyniowym.
 
Ponieważ serce jest organem, który emituje silne pole elektromagnetyczne, niezwykle ważne jest, aby serce było dobrze odżywione tym elektroprzewodzącym DHA. DHA akrecji za pomocą Algae Oil DHA będzie z pewnością bardzo interesujące dla wielu osób czytających ten.
DHA, DNA i tunelowanie kwantowe

Obecnie wiadomo już, że wyższy poziom DHA krążącego w osoczu krwi wspomaga prawidłowe funkcjonowanie DNA i RNA.

Bardziej interesująca jest jednak dokładna relacja pomiędzy DHA a DNA.

To prowadzi nas z powrotem do pracy neuronaukowca i światowej sławy eksperta w dziedzinie DHA, Michaela Crawforda.

Praca Crawforda "A quantum theory for the irreplaceable role of docosahexaenoic acid in neural cell signaling throughout evolution" ("Kwantowa teoria niezastąpionej roli kwasu dokozaheksaenowego w sygnalizacji komórek nerwowych w toku ewolucji") zawiera stwierdzenie, że to właśnie DHA faktycznie wydawał polecenia dotyczące funkcji DNA przez ostatnie 600 milionów lat.

Biorąc pod uwagę, że DNA sprawia, że białka, które sprawiają, że wiele wyspecjalizowanych komórek, które tworzą gady, ptaki, wszystkie ssaki i ludzi, jest to ogromne oświadczenie, aby zrobić.

W pracy Crawforda, wyjaśnia: "...ponad 600 milionów lat genomy zwierząt przeszły niezliczone mutacje z ogromną zmiennością w składzie i strukturze białek. Sugerujemy, że DHA ...[jest] mistrzem DNA od początku ewolucji zwierząt. Białka są wybierane do funkcji ze stałością DHA: to "samolubny DHA", a nie DNA, który rządził ewolucją wzroku i mózgu."

Mówiąc inaczej, gdy DHA pojawił się na scenie setki milionów lat temu lub więcej, cząsteczka okazała się tak niesamowicie skuteczna i korzystna, że od tego momentu prowadziła program i pozostała niezmieniona przez miliony lat, ponieważ wszystkie białka wokół niej również ewoluowały skutecznie, aby lepiej dopasować się do jej potrzeb.

W ten sposób dochodzimy do sedna sprawy: Co czyni DHA tak wyjątkowym i szczególnym?

W pracy Crawforda stwierdzono, że DHA jest "niczym innym jak naturalnym półprzewodnikiem o wyjątkowej zdolności do dokładnego i spójnego przekazywania sygnałów za pomocą procesów kwantowo-mechanicznych. Dlatego właśnie koncentruje się w oczach i mózgu. Każdy z nich jest w istocie procesorem sygnału. W przypadku oczu sygnał jest mniej lub bardziej bezpośredni. W przypadku mózgu jest on modulowany, tak jak półprzewodnik moduluje sygnał elektryczny, aby obliczyć i przechowywać pamięć".

Oznacza to bezpośrednio, że podczas przetwarzania informacji, które właśnie czytasz lub słuchasz, DHA stanowi dosłownie podstawowy czynnik wspierający przetwarzanie, rozumienie i zapamiętywanie informacji, czyli neurogenezę.

Crawford zwraca uwagę na coś, na co warto zwrócić szczególną uwagę: "unikalna struktura molekularna DHA pozwala na kwantowy transfer i komunikację p-elektronów, co wyjaśnia precyzyjną depolaryzację błon siatkówki oraz spójną, zorganizowaną sygnalizację neuronową, która charakteryzuje wyższą inteligencję."

Wiąże się to również z procesem, który powinien być bardzo szczegółowo opisany, a mianowicie z tunelowaniem kwantowym.

Tunelowanie kwantowe "to proces, w którym cząstka przechodzi przez barierę energetyczną pomimo braku energii potrzebnej do pokonania tej bariery, tak jak definiuje to fizyka klasyczna".

Tunelowanie kwantowe łamie konwencjonalne prawa fizyki.

Innymi słowy, tunelowanie kwantowe łamie "konwencjonalne" prawa fizyki.

W tym miejscu na pierwszy plan wysuwa się biologia kwantowa, ponieważ wszystkie systemy biologiczne na swoich podstawowych poziomach składają się z atomów.

Mówiąc inaczej, DHA ułatwia procesy kwantowe, które są niezbędne do istnienia życia.

W nadchodzącej wersji książkowej Protokołu Neurogenezy będę omawiał te informacje jeszcze dokładniej i podzielę się ciekawostkami na temat światła, biofotonów, tunelowania kwantowego, DHA, elektronów i wielu innych. Bądź na bieżąco.
Unikalny olej z alg DHA

W moim dążeniu do stymulowania neurogenezy, optymalizacji procesów kwantowych zachodzących w mózgu i oczach oraz zwiększenia funkcji mitochondriów, znalezienie najlepszej wersji suplementu DHA stało się dla mnie najważniejszym zadaniem.

Po intensywnych osobistych eksperymentach, niezliczonych godzinach czytania artykułów medycznych i dociekliwych rozmowach z biochemikami lipidów, moja firma Ascent Nutrition z dumą oferuje obecnie prawdziwie rzadki, unikalny produkt DHA, którego jakość mówi sama za siebie.

Ascent Nutrition's Algae Oil DHA wykorzystuje dziki szczep alg, który jest wyjątkowo ekstrahowany wodą w celu uzyskania najczystszego DHA na świecie.

W przeciwieństwie do oleju z ryb, ten szczególny olej ze złotych alg jest zbilansowany tak, aby odpowiadał ludzkiej biologii pod względem stosunku DHA do EPA, ponieważ DHA występuje w organizmie człowieka 10 razy częściej niż jakikolwiek inny omega-3.

Zapotrzebowanie mózgu na kwasy Omega-3 wynosi 97% DHA i tylko 3% EPA, co ściśle odpowiada naszemu pierwszorzędnemu szczepowi. Wiele produktów z olejem rybim ma odwrócone proporcje, ponieważ zawiera więcej EPA niż DHA, co nie jest zgodne z budową organizmu.

Po raz kolejny, DHA może łatwo przekształcić się w EPA we właściwych ilościach, w zależności od potrzeb organizmu i w odpowiednim czasie. DHA jest tym, czego naprawdę potrzebujemy.

Nasz olej DHA z alg można uznać za bezpieczniejszy od ryb i oleju rybnego zarówno dla kobiet w ciąży, jak i matek karmiących, a także ze względu na czystość i bezpośrednie dostarczanie odpowiedniego poziomu DHA dla kobiet w ciąży. Akumulacja DHA na wczesnym etapie rozwoju ma przecież kluczowe znaczenie dla neurorozwoju.

Możesz być pewien, że naturalny olej bogaty w kwasy omega-3 DHA, taki jak Algae Oil DHA firmy Ascent Nutrition, dostarcza wszystkie niezbędne ilości DHA, aby organizm mógł wykorzystać te tajemnicze lipidy do zapewnienia korzyści zdrowotnych w ciele i mózgu.

Ponadto, co najważniejsze, olej z alg jest poparty co najmniej 16 różnymi badaniami klinicznymi na ludziach i wykazano, że podnosi poziom DHA w organizmie człowieka. (Patrz referencje pod moim bio na końcu tego artykułu).

Nauka pokazuje, że aby podnieść poziom DHA w organizmie, należy przyjmować 1000-2000 mg DHA z alg dziennie przez okres 3-6 miesięcy, co może przynieść oczekiwane rezultaty, a także wspomóc pracę mózgu, układu nerwowego i proces neurogenezy.

Publicznie ogłaszam program Neurogenesis Regimen i tylko Algae Oil DHA firmy Ascent Nutrition wspiera naukę stojącą za programem Neurogenesis Regimen.

Program Neurogenesis Regimen wspiera szczytowe poziomy Omega-3, produkcję synaptamid i neurogenezę przy 1000-2000 mg DHA z alg dziennie przez okres 3 miesięcy.

Innymi słowy, jeśli chcesz zwiększyć ilość DHA do najwyższego poziomu, wspomóc produkcję synaptamidów i neurogenezę, pomocne może być spożywanie 1000-2000 mg DHA z alg przez okres 3 miesięcy.

3 miesiące spożywania 1 000-2 000 mg DHA dziennie to 3-6 butelek.

Lepiej jest mieć cel długoterminowy od 3 miesięcy do 12 miesięcy, aby podwoić całkowity poziom DHA w organizmie i mózgu.

**By Lance Schuttler

**Source

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz